Kandida kod muškaraca

kandida kod muskaraca

Kandida, ime roda za grupu kvasca, je gljivice koja živi na koži, u probavnom traktu i reproduktivnom sistemu ljudi. Obično je rast ovog kvasca kontrolisan od strane drugih organizama, uključujući korisne bakterije poput bifidobakterija i acidofilusa. Kada je poremećena ravnoteža ovog sistema – usled bolesti, lekova, ishrane ili stresa – kandida može da postane patogena i raste van kontrole, što dovodi do kandidijaze. Preterani rast kandide i toksini koje ona ispušta mogu izazvati mnoge simptome, od kojih su neki specifični baš za muškarce.

Kada je u pitanju kandida kod muškaraca simptomi mogu biti sledeći:

gasovi, nadutost, zatvor ili proliv, loša probava, seksualna disfunkcija, razdražljivost i promene raspoloženja, nedostatak energije, gubitak pamćenja, sportski svrab, suva koža, atletsko stopalo, zadah i ponekad, mada veoma retko, problemi sa prostatom. Muškarci takođe mogu razviti želju za slatkišima kao žene.

U slučaju genitalne kandidijaze kod muškaraca, simptomi mogu da uključuju osip koji svrbi, crvenilo kože, oticanje, iritaciju i svrab oko glave penisa, grudvičasti sekret ispod kožice ili bol prilikom mokrenja i tokom seksualnog odnosa.

Prostatitis (upala prostate)

Prostatitis je upala prostate, žlezde muškog reproduktivnog sistema. Prostatitis može da izazove bol u preponama, bol prilikom mokrenja i otežano mokrenje. Dok je većina slučajeva prostatitisa uzrokovana bakterijskom infekcijom, kandidijaza takođe može biti uzrok, posebno kod muškaraca sa narušenim imunim sistemom.

Tačan mehanizam dejstva o tome kako preterani rast kvasca izaziva zapaljenje prostate nije poznat. Međutim, postoji nekoliko teorija. Povećanje rasta kvasca može inhibirati imuni sistem da ispravno funkcioniše, omogućavajući bakterijama u prostati da indukuju inflamaciju (upalu). Druga teorija sugeriše da toksini koje kvasac proizvodi mogu uticati na prostatu, prouzrokujući upalu.

Impotencija

Candida gljivična infekcija se može pojaviti na koži penisa. Najčešće, ova vrsta infekcije se prenosi na muškarca preko seksualnog odnosa sa ženom koja ima vaginalnu kandidijazu. Infekcija može da izazove bol, crvenilo, svrab i otok koji, ako se ne leči, može dovesti do toga da uretra postane sužena. Ovo može da inhibira protok sperme, što dovodi do impotencije, što je nemogućnost da se stekne i održi erekcija.

Sledeći faktori rizika čine kandidijazu kod muškaraca češćom:

Antibiotici – skorašnja primena antibiotika širokog spektra, koja izaziva promenu u ravnoteži normalne mikrobne flore. Ovo remeti ravnotežu i omogućava da se kandida prenamnoži.

Uzimanje lekova koji suzbijaju imuni sistem, kao što su hemoterapija ili kortikosteroidi.

Imunosupresija – oslabljen imunitet smanjuje odbranu organizma protiv gljivica i tako omogućava kandidi da napreduje. HIV infekcija je jedan primer nečega što slabi imunitet.

Dijabetes, naročito ako je slabo kontrolisan. Viši nivo šećera u krvi omogućava povoljnije okruženje za napredovanje kvasca.

Neobrezanost sa lošom higijenom intimnog područja – muškarci koji nisu obrezani imaju vlažan, taman, topao prostor ispod kožice koja je povoljan za rast kvasca.

Lična higijena. Hronična lokalna upotreba iritirajućih preparata kao što su pene za kupanje, sapuni, gelovi za tuširanje, lubrikanti itd. – može da iritira penis i dovede do gljivične infekcije, što je verovatnije da se desi na oštećenoj koži. Ukoliko se pažljivo ne osuši koža posle pranja, to je takođe faktor rizika, jer gljivice mogu da napreduju na penisu u toplim i vlažnim uslovima.

Loša ishrana i bburežna dijaliza su takođe faktori rizika za razvoj gljivične infekcije kod muškaraca.

Prirodni lekovi

Prirodni lekovi za kandidu kod muškaraca su zaista brojni, a najviše se koriste:

  • jogurt
  • ulje čajevca
  • jabukovo ili obično belo sirće
  • beli luk
  • ulje divljeg origana
  • kokosovo ulje.

Organsko kokosovo ulje, što je medicinski dokazano, efikasno uništava gljivice. Takođe, predstavlja dobar prirodni lubrikant i može sprečiti gljivične infekcije kod vas i vašeg partnera. Kokosovo ulje se može primeniti lokalno na penisu nekoliko puta dnevno.

Origano ulje razblaženo sa kokosovim uljem je takođe vrlo efikasno za gljivične infekcije.

Cimetovo ulje može pomoći kod gljivičnog osipa, ali je i kao ulje origana jako, pa ćete možda morati da ga razblažite, takođe sa kokosovim uljem, te ga možete primeniti lokalno.

Tečni ekstrakt semena grejpfruta je prirodni lek za gljivične infekcije kože, ali će takođe morati da se pomeša sa kokosovim uljem.

Preporučuje se da nastavite sa terapijom najmanje 30 dana nakon što su svi simptomi kandide  prestali. Budući da je kandida veoma uporna gljivica i da ima tendenciju da se često vraća, morate biti veoma uporni i dosledni u lečenju.

Ukoliko je kandida infekcija zahvatila digestivni sistem, moraćete da pratite dijetu protiv kandide, koja pre svega podrazumeva uklanjanje rafinisanih šećera iz ishrane.