Simptomi početka menopauze

menopauza

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, a znakovi mogu početi već oko četrdesete. Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika jer to označava kraj njihove plodnosti.

Simptomi početka menopauze

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tela, koji rade do kraja plodnosti.

Valunzi – topli, a ponekada čak i hladni valunzi dešavaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve dešava zbog pada estrogena.

Nelagoda pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

Vaginalna suvoća – zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

Napetost i depresija – osećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu svladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

Bol u udovima – zbog hormonske neravnoteže udovi polako natiču i počinju boleti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići lekaru.

Hormonska neravnoteža – čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonske neravnoteže koje se ogleda u promenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do proređivanja ili gubitka kose.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =