Simptomi nesanice

Simptomi nesanice

Ljudi širom sveta pate od umora uzrokovanog lošim snom ili nesanicom. Simptomi nesanice se javljaju uglavnom kod odrasle populacije.

Simptomi nesanice

 • Teškoće sa inicijacijom spavanja, otežano održavanje sna ili preuranjeno buđenje
 • Spavanje koje hronično ne donosi oporavak ili je slabog kvaliteta
 • Zamor ili iscrpljenost
 • Poremećaj pažnje, koncentracije ili pamćenja
 • Neuspeh na društvenom ili poslovnom planu ili loš uspeh u školi
 • Poremećaj raspoloženja ili iritabilnost
 • Dnevna pospanost
 • Smanjenje motivacije, energije ili inicijative
 • Sklonost greškama / akcidentima na poslu ili tokom vožnje
 • Tenzija i glavobolje
 • Zabrinutost i strahovi u vezi sa spavanjem

Obratite pažnju na ishranu

Ishrana je vrlo bitna za dobar san. Izbegavajte previše slatku, masnu ili začinjenu hranu, ali se potrudite da poslednji obrok bude najmanje tri sata pre nego što pođete na spavanje. Ako osetite glad u međuvremenu, najbolje rešenje jeste da pojedete zdravu voćku. Poznato je kako jabuka pre spavanja poboljšava kvalitet sna.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa su izuzetno važni za celokupno zdravlje organizma. Oni doprinose normalnom funkcioniranju nervnog i imunološkog sistema, ali pomažu i kod nesanice, migrena, razdražljivosti i pojačanog stresa.

Vitamini B kompleksa mogu pomoći i u smanjenju drugih simptoma koji prate nesanicu, kao što su npr. nedostatak koncentracije, loše pamćenje, zbunjenost i dezorijentacija.

Oni takođe imaju važnu ulogu za rad mozga i učestvuju u prenosu nervnih impulsa kroz organizam, poboljšavaju i ubrzavaju metabolizam, doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora i iscrpljenosti. Osim toga ovi vitamini imaju i druge brojne pozitivne efekte na organizam.

Izbacite kofein, nikotin i alkohol

Smanjivanje ili potpuno izbacivanje konzumiranja ovih preparata može biti efikasan lek za nesanicu. Alkohol je sedativ koji pomaže da se lakše utone u san, ali isto tako sprečava dublje stadijume sna, pa samim tim uzrokuje češće buđenje tokom noći.

Kafa i gazirani sokovi poznati su stimulansi i kao takvi mogu uzrokovati nesanicu. Nikotin takođe ometa san na više načina, a između ostalog stimuliše centralni nervni sistem te tako onemogućuje normalan san.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *