Simptomi nedostatka gvožđa

nedostatak gvožđa

Danas svi živimo dosta ubrzanim ritmom, često ne pazimo na ishranu i unos potrebnih vitamina. Stoga ne čudi što jedan deo nas, a naročito žena, pati od hroničnog nedostatka gvožđa. Naime, žene za vreme reproduktivnog doba tokom menstruacije svakog meseca gube krv, pa velika većina često pati od anemije.

Toga zapravo možda niste ni svesni, jer nema nekih očiglednih znakova, ali svakako je dobro proveriti sledeće simptome i izvaditi krv kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Evo koji su najočitiji znakovi da vašem telu nedostaje gvožđa:

Brzo se umarate

Nekako vam se čini da ste umorni stalno, bez obzira jeste li se naspavali ili ne. To može biti simptom nedostatka gvožđa jer upravo kada vam nedostaje gvožđa u organizmu ne možete proizvesti dovoljno hemoglobina. Zašto je hemoglobin u celoj toj priči uopšte bitan? Iz jednostavnog razloga, zato što on omogućava prenošenje kiseonika vašem mozgu.

Ne možete se skoncentrisati

Sličan je problem kao i s umorom. Jednostavno imate osećaj da ne možete ispunjavati obaveze koje su pred vama. Sve vam je nekako kao u nekom vakuumu i jednostavno niste sposobni izvršavati obveze koje su pred vama. A ako ih i ispunite, to sve radite s velikim naporom.

Bledi ste

Vaša koža je bleda, gotovo prozirna. To znači da je nedostatak gvožđa doveo do nemogućnosti cirkulisanja krvi i to je siguran znak da vam hronično nedostaje gvođža.

Bolni mišići

Ni ne umarate se previše, ali osećate bolove u mišićima. Čak i nakon što ste samo hodali. Izazivaju vam napor stvari koje nikad ranije nisu i to može biti veliki problem. Tim pre što je zbog manjka gvožđa onemogućen i oporavak mišića.

Bolešljivi ste

Stalno vam je nešto, prehlade, upale… Imate osećaj da ste stalno bolesni ili na rubu toga da se razbolite. Svakako podhitno počnite uzimati preparate koji će vam povećati nivo gvožđa.

Urin vam često menja boju

Boja urina često vam se menja, a nekad je čak i crvenkasta ili rozikasta. To je zapravo alarm koji vam daje vaše telo da potražite pomoć.