Simptomi kamena u bubregu

Simptomi kamena u bubregu

Simptomi kamena u bubregu se obično primete tek nakon njihovog dospeća u mokraćni trakt. Javlja se jak bol u donjem delu leđa, praćen neprijatnim osećajem u stomaku ili preponama.

Obično je potreba za mokrenjem češća, a samo mokrenje bolno. Uz to, može se javiti i mučnina i povraćanje. Budući da su bubrezi svojevrsni filteri krvi, kamenje nastaju od viška soli i minerala, a bol izaziva prolazak kamena kroz uske cevi mokraćnih kanala.

Kako sprečiti pojavu kamena u bubregu

Potrebno je piti dosta tečnosti, često i pomalo. Jedan dan jesti hranu koja stvara više kiselu mokraću (kačkavalj, meso, bob, grašak, pasulj, hleb, čokoladu), a drugi dan hranu koja stvara više baznu mokraću (sveže voće i povrće, mleko, jogurt, krompir), i tako ukrug.

Time se obezbeđuje da mokraća ne bude predugo ni suviše kisela ni suviše bazna, da ne bi mogla ni jedna vrsta kamena da se stvara ili povećava. Tečnost će, vremenom, spiranjem smanjivati kamen. Takav način ishrane ne pogoduje ni bakterijama ni gljivicama, jer im smeta stalna promena kiselosti.

Na kraju mora se napomenuti da kamen u bubregu nije naivno oboljenje, te je važno uzimati redovno propisanu terapiju i redovno ići na zakazane kontrole, a vanredno ako se pogorša stanje ili se jave nove tegobe.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *