Simptomi i lečenje hemoroida

Simptomi i lečenje hemoroida

Najveći indirektni uzročnik hemoroida je loša i nepravilna ishrana. Ljudi sve manje imaju vremena da se hrane kod kuće. Kuvani obroci se konzumiraju jednom nedeljno, umesto svaki dan kako se preporučuje. Suva hrana i nedovoljan unos tečnosti po pravilu dovode do zatvora.

Simptomi hemoroida

Najčešći simptomi hemoroida su svrab, peckanje, problemi i bol prilikom vršenja nužde, kao i ispadanje hemoroida. Ukoliko dođe do ispadanja hemoroida koji je nemoguće vratiti dolazi do neprijatnog i jakog bola. Takođe, jedan od čestih simptoma je i krvarenje koje može biti ređe ili učestalo.

Među prvim simptomima hemoroida javlja se manje krvarenje koje se pokazuje kao svetlocrveni trag na toalet papiru ili donjem vešu.
Pacijenti se, kada je o hemoroidima reč, uglavnom obraćaju lekaru kada bol postane suviše jak ili je krvarenje veliko. Zanemarivanje i minimiziranje problema, ponegde i stid razlog je što pacijenti sa hemoroidalnom bolešću dođu kod lekara većinom u poodmaklom stadijumu bolesti. Tada je veoma bitno da lekar prepozna hemoroidalnu bolest i u slučaju da je bolest napredovala pacijenta uputi na pregled kod proktologa.

Hemoroidi – lečenje

U ranim stadijumima hemoroidalne bolesti prvenstveno se preporučuje poštovanje higijensko – dijetetskog režima koji podrazumeva uravnoteženu ishranu sa dosta voća i povrća, uz mnogo tečnosti, kao i izbegavanje kafe, ljute i začinjene hrane. U zavisnosti od stadijuma hemoroidalne bolesti primenjuje se i odgovarajuća metoda lečenja. Hirurški zahvat se primenjuje kada je bolest u poodmaklom, najtežem stadijumu. U nehirurške metode spadaju primena lekova, krema i čajeva.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *