Simptomi i kako da se rešite kandide!
Pod različitim uticajima, a pre svega posle lečenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans.
Posledica bujanja kandide nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.
Simptomi gljivične infekcije
Infekcija se manifestuje kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izleči sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.
- Opšti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.
- Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.
- Respiratorni simptomi: hronični iscedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji deo ždrela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
- Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
- Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.
U ishrani osoba koje imaju gljivične infekcije ne bi trebalo da bude kvasnih gljivica. Ovakva ishrana je istvremeno i dijagnostička i terapijska. Efekte treba pratiti najmanje nekoliko nedelja, ali takav način ishrane treba nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi se ustanovio njihov efekat. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbegavate.
Kandida ishrana
Izbegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen-dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji. Tako treba izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima.
Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keks i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svežeg paradajza), zatim izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.
Jedite zdravu hranu: žitarice poput integralnog pirinča, prosa, ječma, sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam. Dopuštene su i morske biljke, ražani hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, sveža riba, meso i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju da i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Beli luk, kako sirov, tako i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.
Dodaci: Ponekad promena načina ishrane nije dovoljna da bi se obranili od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije mogu biti korisni i sledeći dodaci: Lactobacillus acidophyllus: radi se o “prijateljskim” bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju creva i matericu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mlečnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze i na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Postoje mnogobrojni dodaci (suplementi) koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.
Sredstva protiv gljivica: Osim lekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja.
Multivitamnski preparati: vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavi gljivična infekcija.