Otečeni gležnjevi

Mnogo faktora utiče na to da se pojave otekli, debeli i široki gležnjevi. Navešćemo samo najučestalije, one koji muče najveći broj žena.

Višak kilograma

Ukoliko vas muči višak kilograma, sigurno će vas boleti gležnjevi. Prirodno jer, celokupbna telesna masa opterećuje stopala, odnosno gležnjeve. Dakle, ako želite da imate lepe i tanke gležnjeve, za početak, morate da smršate.

Nasledni faktor

Od genetike ne možete da pobegnete. Ako je neko od vaših roditelja imalo deblje gležnjeve, velika je verovatnoća da ćete ih imati i vi. Dakle, na gene ne možete da utičete, ali možete da utičete na svoju odluku da radite vežbe za gležnjeve. One će vam bar donekle ublažiti tegobe.

Zadržavanje tečnosti u organizmu

Tokom toplih letnjih dana kada je izuzetno visoka temperatura, ili ako dugo stojimo na nogama, gležnjevi nam se skoro neće ni videti. Toliko nam stopala oteknu da se zapitamo kako je to moguće. Uzrok tome je zadržavanje tečnosti u nogama, odnosno pojačan unos natrijuma. Kompresivne čarape mogu da pomognu u prevazilaženju ovog problema ali to ne pomaže tokom letnjih meseci. Tada se savetuje što češće odmaranje nogu – dok ste na poslu, biće dovoljno da bar 15 minuta noge dignete na stolicu, ili radite lagane vežbe za gležnjeve. Naravno, trudite se da što manje unosite natrujuma u organizam (izbacite brzu hranu).

Lekovi

Antidepresivilekovi za krvni pritisak i hormonske tablete mogu da izazovu oticanje nogu i gležnjeva. Ako ste primetili da su vam gležnjevi počeli nadolaziti kao krofne, otprilike u vreme kad ste počeli da koristite nove lekove, obratite se lekaru. Možda vam može sugerisati novi lek.

Bolest

Iako su uvećani gležnjevi retko razlog za brigu, bolesti bubrega, otkazivanje jetre, krvni ugrušci i drugi zdravstveni problemi mogu povećati zadržavanje vode, pogotovo oko gležnjeva. Zato, ako osećate neke zabrinjavajuće simptome, kao što su umor, promene pri uriniranju, mučninu ili nedostatak daha, odmah se obratite svom lekaru.