Simptomi bolesne jetre

Jetra se nalazi u gornjem kvadrantu stomaka sa desne strane, zaštićena ispod rebara. Njena uloga je ključna za funkcionisanje tela – niko ne može da živi bez jetre.

Istina je da je jetra jedini organ koji je u stanju da se sam regeneriše, ali do izvesne granice. Ukoliko dođe do oboljenja, samoregenracija prestaje, a sa ugroženom jetrom, ugrožen vam je i život. Najčešće bolesti koje zahvataju jetru su hepatitis, ciroza, masna jetra, ali ima ih još dosta.

Zato treba na vreme da naučite kako da očuvate jetru zdravom, kao i da prepoznate znakove koji ukazuju da sa ovim važnim organom nešto nije u redu.

Rani znakovi problema s jetrom ne smeju se ignorisati, nego treba potražiti medicinsku pomoć.

Promene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrom uključuje nagle promene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vrhovi prstiju mogu požuteti. Razlog ovih promena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Svrab ili preosetljivost kože

Rani znak problema s jetrom može biti i svrab kože, koji se progresivno pogoršava tokom vremena. Ako odjednom imate kožu koja je osetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to takođe može biti znak problema s jetrom. Redovno hidriranje, tj. nega kremom ublažiće neprijatnost.

Promene u urinu i stolici

U nekim slučajevima, mokraća može potamneti. Neki pomisle da je to znak dehidratacije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti, urin nije svetle boje i jasan, problem može biti u jetri. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primete promene u izgledu stolice, koja može biti bleda, krvava ili u boji katrana.

Problemi sa stomakom

Grčevi ili bol u donjem delu stomaka takođe mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava gasova i pritisak koji ga prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tečnosti unutar trbušnog zida. Ovo može čak promeniti pritisak u plućima i otežavati disanje.

Umor

I promene kao što su osećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor, takođe mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite pomoć doktora.

Floralip® biljne kapi za holesterol i trigleciride smanjuju holesterol, a pored toga smanjuju šećer i regulišu i rad enzima jetre, stimulišu žuč, pomažu kod revitalizacije jetre u slučaju ciroze, potpomaže rad pankreasa i žuči, smanjuju apetit, služe kao prirodni lek za ciste u jetri jer ih smanjuju.

Osim što deluju pre svega na skidanje holesterola koriste se i kao prirodni lek za masnu jetru, sadrže biljku sikavicu (Silybum marianum) koja predstavlja jednu od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.