Bol u laktu – simptomi i lečenje

Bol u laktu - simptomi i lečenje

Bol u laktu često je uzrokovana prekomernom upotrebom lakta. Mnogi sportovi, hobiji i poslovi zahtevaju kontinuirane pokrete ruku ili ručnog zgloba. Lakat omogućuje bacanje, podizanje, zamah i mnoge druge aktivnosti.

Povrede lakta

Tendinitis. Bočni epikondilitis ili teniski lakat. Bočni epikondil je spoljašnji deo kostiju lakta gde se velike tetive od mišića podlaktice spajaju sa laktom. Ove tetive mogu biti povređene, posebno kada se ponavljaju pokreti koji uključuju podlakticu. To se događa ljudima koji svakodnevno koriste šrafciger, koji peru prozore ili udaraju bekhend u tenisu. Teniski lakat zapravo dovodi do zapaljenja tetiva i uzrokuje bol sa spoljašnje strane lakta. To mesto je praćeno otokom, osećajem topline i lokalnom osetljivošću. Lakat održava svoj spetar kretanja, jer unutrašnji deo zgloba nije pod uticajem bola, a bol se najviše primećuje na kraju dana. Ponavljanje pokreta ili aktivnosti koje uvrću lakat obično pojačavaju bol.

Medijalni epikondilitis ili golferski lakat je zapaljenje u tački gde tetive podlaktice dodiruju koštanu prominencu unutrašnjosti lakta. Na primer, ova tetiva se može istegnuti u golferskom zamahu, ali i u mnogim drugim ponavljajućim pokretima. Golferski lakat karakteriše lokalni bol i osetljivost sa unutrašnje strane lakta najčešće desne ruke. Opseg kretanja lakta je očuvan jer ne utiče na unutrašnji zglob lakta. Aktivnosti koje zahtevaju uvrtanje ili naprezanje tetive podlaktice mogu izazvati bol i pogoršati stanje. Rendgenski snimci ovakvog stanja su obično normalni, ali mogu ukazivati na kalcifikaciju tetiva ako je tendinitis hronično prisutan tokom dužeg vremenskog perioda.

Burzitis lakatne kosti ili inflamacija burze vrha lakta se dešava kada se povredimo ili kada pretrpimo manju traumu kao rezultat neke sistemske bolesti poput gihta ili reumatodnog artritisa. Burzitis se može desiti i nakon lokalne infekcije. Burzitis lakatne kosti je tipično povezan sa oticanjem vrha lakta, dok se opseg pokreta unutrašnje strane zgloba održava u normalnom stanju.

Artritis lakta

Zapaljenje lakatnog zgloba (artritis) se može pojaviti kao rezultat mnogih sistemskih oblika artritisa, uključujući reumatodni artritis, osteoartritis, giht, psorijatični artritis, ankilozni spondilitis i reaktivni artritis.

Generalno, sva ova zapaljenja su povezana sa znacima upale zgloba lakta, uključujući vrelinu, oticanje, osetljivost, bol u levom ili desnom laktu, u zavisnosti od mesta upale, kao i smanjeni opseg kretnji levog ili desnog lakta.

Inficirani lakatni zglob

Infekcija lakatnog zgloba sa bakterijama (septički artritis) nije tako uobičajena pojava. Najčešće se vidi kod pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom ili dijabetesom, kao i kod onih koji uzimaju kortizonske lekove ili kod intravenoznih narkomana. Bakterije koje izazivaju infekciju su obično stafilokoke i streptokoke.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).