Regulisanje nivoa šećera u krvi na prirodan način

Regulisanje nivoa šećera u krvi na prirodan način

Dijabetes je jedna od najrasprostranjenjih bolesti u svetu. Održavanje normalnog nivoa šečera u krvi je prvo i najvažnije pravilo za svaku osobu koja pati od ove bolesti, što se obično radi lekovima.

Ali, za najbolje rezultate treba da probate i prirodna rešenja – jedno od njih je svakako i Biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi Floradijabet®

Fizička aktivnost

  • omogućava bolju iskorišćenost glukoze i time smanjuje potrebu za insulinom,
  • poboljšava krvotok,
  • omogućava da se dostigne i održava željena telesna masa,
  • smanjuje stres i napetost.

Fizička aktivnost mora da bude redovna i prilagođena starosti i mogućnostima pojedinca. Preporučuje se da traje bar pola sata dnevno u vidu šetnji, plivanja, vožnje bicikla. Povremeni veći napori se ne preporučuju, jer mogu izazvati velike oscilacije sadržaja glukoze u krvi. U tom slučaju više puta proveriti sadržaj glukoze u krvi i ukoliko je vrednost niska, preduzeti potrebne mere, npr. uzeti vanredan obrok.

Maslačak je koristan prirodni lek za bolesti jetre i žuči, ali ova lekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za lečenje dijabetesa potrebno je tokom proleća, sve vreme dok maslačak cveta, svakoga dana pojesti po 10 svežih stabljika maslačka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati.

Cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi.

Gljiva – hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utiče na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa šećera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj.

Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Za ishranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena za krompir), zbog toga što ova biljka, za razliku od krompira ne sadrži skrob, već inulin.

Peršun se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje šećerne bolesti (dijabetesa) i to tako što sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta.