Simptomi anksioznosti

Simptomi anksioznosti

Preterana zabrinutost fiziološki, psihološki i emocionalno proizvodi teskobu koja obuzima čitav organizam. Anksioznost telo dovodi u stanje stresa, a simptomi se mogu grupisati u kognitivne, emocionalne, bihevioralne i fizičke.

Simptomi anksioznosti

Anksioznost dovodi telo u stanje stresa, a simptomi se mogu grupisati u kognitivne, emocionalne, bihejvioralne i fizičke.

Kognitivni simptomi anksioznosti su: zabrinutost, poteškoće u koncentraciji, poteškoće sa pamćenjem, negativna očekivanja, negativne misli o sebi i trenutnoj situaciji, problemi sa pamćenjem, kognitivna konfuzija, zastrašujuće fantazije, netolerancija na dvosmislenost.

Emocionalni simptomi anksioznosti su: nelagodnost i nemir, neizvesnost i iščekivanje, uplašenost, nervoza i napetost, prisustvo raznih strahova, strah od gubljenja kontrole, depersonalizacija (osećaj „kao da nisam ja”), osećaj ograničenosti, razdražljivost.

Bihejvioralni simptomi anksioznosti su: izbegavanje situacija i osoba koje izazivaju anksioznost, stidljivost, povučenost i nesigurnost u društvenim kontaktima, loša koordinacija pokreta, izražena aktivnost ili pasivnost.

Fizički simptomi anksioznosti su: respiratorni (osećaj gušenja i nedostatka vazduha, ubrzano disanje), kardiovaskularni (ubrzan rad srca, lupanje srca, povišen krvni pritisak, crvenilo ili bledilo), promene na koži (promene temperature kože, crvene fleke), mišića (tremor, napetost mišića, grčevi mišića, drhtanje) i gastrointestinalni (bol u stomaku, dijareja, mučnina i povraćanje).
Ostali simptomi mogu uključivati glavobolju, vrtoglavicu i nesvesticu, bolove u grudima i iscrpljenost, nesanicu i noćne more, kao i često mokrenje.

Kao što vidimo, postoji mnogo simptoma koji se mogu klasifikovati kao anksioznost. Pojava određenih simptoma, njihov broj, intenzitet, trajanje i učestalost varira od osobe do osobe. Neko može imati samo nekoliko blagih simptoma, dok drugi može imati sve simptome anksioznosti – i to veoma jakog intenziteta.

Većina simptoma anksioznosti se manifestuje na sličan način i kod muškaraca i kod žena, ali žene mogu iskusiti širok spektar osećanja i simptoma, posebno kada se simptomi anksioznosti kombinuju sa simptomima povezanim sa menstrualnim ciklusom. Isto važi i za trudnoću i menopauzu.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + eighteen =