Problem sa proširenim venama

Problem sa proširenim venama

Svaka druga žena i svaki četvrti muškarac imaju problem sa proširenim venama. Oboljenje proširenih vena nastaje kada dođe do oštećenja venskih zalistaka koji postanu nefunkcionalni i ne mogu obavljati svoj glavni zadatak – pumpanje krvi prema srcu.

Oboljenje je progresivne prirode i napreduje stalno te može dovesti do komplikacija, ponekad sa ozbiljnim posledicama. Zbog toga se proširene vene moraju pravovremeno lečiti.

Izbegavajte izvore toplote

Ako i preferirate toplu vodu pri tuširanju, obavezno na kraju tuširajte noge hladnom vodom 20 do 30 sekundi. Hladnoća deluje suprotno toploti sa svim pozitivnim efektima na tonus zida vene, što znači da je čini čvršćom, što pozitivno utiče na protok i smanjuje pritisak krvi u venama.

Fizička aktivnost utiče višestruko povoljno na vensku cirkulaciju

Kretanje u bilo kojem obliku, odnosno šta vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, idite u prirodu, lagano trčite, plivajte, plešite ili trenirajte fitness.

Najjednostavnije je izići iz kuće ili stana, hodati 15 minuta, odnosno pola sata, a to je dovoljno da ojačate zid vena, što povoljno utiče na optimalnu cirkulaciju u venama.

Izbegavajte dugo sedenje ili stajanje

Urbani način života, manje kretanja i sve veći broj poslova na kojima većinu vremena provodimo sedeći, čine problem proširenih vena još ozbiljnijim.

Ako ste u mogućnosti svakih sat vremena ustanite i prohodajte par minuta, dok sedite mičite stopalima što češće, a ako stojite duže onda često prebacujte težinu tela s jedne noge na drugu.

Postoji i venska gimnastika koju možete provoditi u kancelariji, a oduzima samo par minuta:

– Pola minuta hodajte na prstima i peti naizmenično
– Pola minuta u sedećem položaju krećite stopalima gore-dole
– Pola minuta dižite se na prste i polako spuštajte, držeći se za naslon stolice

Održavajte normalnu kilažu

Svaki kilogram više telesne težine otežava vensku drenažu, pa se preporučuje održavati je u okviru dozvoljenog.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − three =