Saveti i namirnice za povećanje plodnosti

povećanje plodnosti

Ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu kako bi na vreme dijagnostikovali mogući problem i mogli da vas upute na dalje lečenje. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete – obratite se stručnjacima već posle pola godine neuspešnih pokušaja da zatrudnite.

Dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, vi, ali i vaš partner, morate da promenite način života, ali i ishranu, jer je dokazano da pojedine namirnice pozitivno utiču na plodnost.

Ovulacija

Pre svega, vodite računa o tome kada možete ostati u drugom stanju i pravilno računajte plodne dane. Zapisujte u kalendar svaku menstruaciju – to će vam pomoći da otkrijete dane ovulacije. Pobrinite se da vodite ljubav u ovim danima, kako biste imali veće šanse da zatrudnite. Neka vašem ljubavnom životu ne budu smetnja ubrzan način života, stres i svakodnevne obaveze. Ako želite da zatrudnite, pobrinite se da imate zdrav ljubavni život.

Stres

Stres je jedan od glavnih uzročnika neplodnosti kod žena, zbog čega je veoma važno da ga se oslobodite, ili da ga makar umanjite. Možete ga eliminisati na razne načine, a znatno ga možete smanjiti praktikovanjem joge. Budite redovno fizički aktivni da ostanete u formi, i budete zdravi, a imajte u vidu i da umereno vežbanje može da vam pomogne da brže ostanete u drugom stanju.

Višak kilograma

Fizička aktivnost, ali i pravilan ishrana su ključni faktori za lakše zatrudnjivanje, jer višak kilograma smanjuje šanse za začeće. Stoga, ako planirate potomstvo, povedite računa o vašoj kilaži i potrudite se da imate odgovarajuću težinu, ali se obavezno posavetujte s doktorom pre odlaska na dijetu.

Prehrambene navike

Kako biste poboljšali plodnost, u ishranu morate uključiti zdrave i hranljive namirnice. Takođe, trudite s eda s ene prejedate i hrabite se od 4 do 6 puta dnevno, u manjim porcijama. Pijte dovoljno tečnosti (najbolje obične vode), a radije birajte kuvanu hranu, nego prženu ili hladnu. Izbegavajte hranu punu pesticida i herbicida, kao i alkohol, a obavezno ostavite i pušenje. Jedite namirnice koje vam mogu pomoći da lakše ostanete u drugom stanju, a koje su to namirnice pročitajte u nastavku…

Riba

Ribe poput lososa, sardele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potsiču cirkulaciju te utiču na kvalitet i aktivnost spermatozoida. Pri tom, vodite računa da jedete svežu ribu ulovljenu u prirodnom staništu, umesto one uzgajane u ribnjacima. Isto važi i za sve vrste mesa, pa i piletinu. S obzirom da je naučno potvrđeno da konzumiranje ribe poboljšava sposobnost začeća, kako kod muškaraca, tako i kod žena, ovu namirnicu (ili riblje ulje u formi dijetetskog dodatka) obavezno uvrstite u ishranu.

Školjke

Pored ribe, i drugi morski plodovi, kao što su školjke, mogu pozitivno uticati na plodnost. Školjke, naime, sadrže cink koji je zaslužan za proizvodnju zdravih spermatozoida i jajnih ćelija. Cinka u izobilju ima i u grašku, jajima, orasima…

Spanać

Zeleno lisnato povrće, naročito spanać, sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermatozoida i rad jajnika. Eksperti preporučuju da se nekoliko meseci pre planiranog začeća uzimaju multivitaminski dodaci, koji sadrže folnu kiselinu, jer ona sprečava pojavu određenih oštećenja ploda. Ova namirnica je, takođe, odličan izvor gvožđa i vitamina C, koji povećavaju kvalitet sperme, sprečavajući oštećenja genetskog koda. Osim spanaća, folnom kiselinom bogati su i proizvodi od soje, pasulj, žumance, krompir, pšenično brašno, kupus, brokoli, cvekla, banana, sok od pomorandže…

Žitarice

Kompleksni ugljeni hidrati poput zoba, smeđeg pirinča različitih vrsta mahunastog povrća daće vam preko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su neophodni za razvoj ćelija, hormonalnu ravnotežu i zdrave jajne ćelije i spermatozoide. Pri tom, radije birajte žitarice sa celim zrnom i integralni pirinač.

Sladoled

Jedno istraživanje dokazalo je da je kod žena koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija niskokaloričnih mlečnih proizvoda povećan je rizik od neplodnosti izazvane poremećajima u ovulaciji, i to za čak 80 odsto. Nasuprot tome, pokazalo se da su one koje su jele barem jednom dnevno punomasne mlečne proizvode pozitivno uticale na svoju plodnost. Dakle, ako želite da zatrudnice slobodno svakog dana uživajte u porciji svog omiljenog sladoleda čija sezona tek počinje.

Med

Med je odlična namirnica za jačanje imuniteta, a bogat je izvor minerala i amino kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sastav i rad jajnika.

Avokado

Avokado, čiji oblik podseća na matericu, poboljšava zdravlje i funkciju ovog organa, a pomaže i u ravnoteži hormona, te smanjuje rizik od raka materice i jajnika. Zanimljivo je i to što je potrebno tačno devet meseci da avokado od cveta postane zreo plod. Takođe, ovo voće sadrži nezasićene masti koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene čija je ishrana bila bogata ovim mastima, a koje su bile uključene u program vantelesne oplodnje, imale trostruko više uspeha u pokušajima da zatrudne.