Proteus mirabilis

Proteus mirabilis

Proteus mirabilis je bakterija koja kod zdrave osobe nije prisutna u mokraćnim putevima. Prisustvo bakterije proteus mirabilis u urinu govori u prilog infekciji urinarnog trakta, posebno ako se uz nalaz proteusa u mokraći javljaju bol u leđima i bol i peckanje pri mokrenju.

Proteus mirabilis često izaziva urinarne infekcije dijabetičara.

Proteus se normalno nalazi u digestivnom traktu, od usta do anusa, najviše u crevima i u stolici tako da je najčešći put prenošenju upravo iz fecesa ka urinarnom traktu. Osim u digestivnom traktu, proteus mirabilis se nalazi i u slanim vodama. Osim urinarnih infekcija, bakterija proteus može biti uzročnik pneumonije, infekcije krvnih sudova ili infekcije operativnog polja pri hirurškom zahvatu. Često se javlja zajedno sa bakterijama izazivačima seksualno prenosivih bolesti gde je klinička slika teža i lečenje komplikovanije.

Kako se prenosi proteus mirabilis

Održavanjem higijene, znatno se smanjuju infekcije proteusom. Nakon defekacije, žene bi trebalo da paze na način na koji se brišu. Pošto proteus mirabilis često izaziva bolničke infekcije, treba voditi računa o stavljanju katetera i redovnom menjaju, kao i dezinfekciji genitalnog predela. Osim katetera, neophodno je da rukavice i inhalatori takođe budu propisno dezinfikovani. Proteus mirabilis se, takođe, može preneti i seksualnim putem, tako da su higijena genitalija i zaštita najbolja preventiva.

Proteus mirabilis u mokraći simptomi

Urinarna infekcija proteusom daje karakteristične simptome infekcije – povišena temperatura, bol pri mokrenju i uporan svrab, bol u donjen delu stomaka, krv u mokraći, drhtavica, bol u leđima i povraćanje. Laboratorijska dijagnostika je jako važna jer, pored proteusa, urinarnim kateterom i ostale patogene bakterije mogu dopreti do urinarnih puteva, a da bi terapija bila efikasnija i da bi se sprovela što pre, utvrđivanje uzročnika je od presudne važnosti.

Lečenje proteusa je uspešno i ako se vodi računa o higijeni čime se pojava proteusa drastično smanjuje. Ženama se savetuje da se nakon vršenja nužde, brišu od napred ka pozadi da se proteus mirabilis i ostale bakterije iz debelog creva ne bi prenele u mokraćnu cev. Pranje genitalne regije pre i posle seksualnog odnosa i mokrenje odmah nakon odnosa pomažu u uklanjanju bakterija koje su odnosom mogle biti unesene. Lečenje proteusa ishranom takođe može doprineti smanjenju urinarnih infekcija – jogurt, citrusno voće i borovnice imaju materije koje sprečavaju zgrušnjavanje bakterija na jednom mestu, pa se njihovom razgradnjom lakše uklanjaju iz mokraćnih puteva.

ZODEKS ČAJ

 

je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema.

Preporučenim načinom upotrebe Zodeks čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + 17 =