Prostatitis – infekcija i oticanje prostate

Prostatitis

Prostata je smeštena ispod bešike muškarca i proizvodi deo tečnosti sperme. Kod mladih muškaraca prostata je veličine oraha. Kako muškarac stari ona postaje sve veća. Prostatitis je otok ili infekcija prostate i često je bolan.

Postoji nekoliko vrsta prostatitisa. Oni se razlikuju na osnovu toga koliko dugo je muškarac imao problem sa prostatom i kakve simptome ima.
Ponekad prostatitis uzrokuju bakterije, ali često uzrok nije poznat.

Simptomi dugoročnog (hroničnog) prostatitisa često su blagi i počinju polako tokom nekoliko nedelja ili meseci. Oni mogu biti:

  • Nagon za čestim mokrenjem. Nekada izađe samo mala količina mokraće.
  • Pečenje pri mokrenju
  • Problem sa puštanjem prvog mlaza urina, isprekidano uriniranje umesto u jednom mlazu, mlaz urina slabiji od normalnog, nekontrolisano izbacivanje male količine urina nakon mokrenja
  • Buđenje noću zbog čestog mokrenja
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike
  • Bol u donjem delu leđa, u prostoru između testisa i anusa, u donjem stomaku ili gornjem delu butina, ili iznad pubične oblasti. Bol može da se pogorša tokom pražnjenja creva.
  • Bol tokom ili nakon ejakulacije (izbacivanja sperme nakon orgazma)
  • Bol u vrhu penisa

Simptomi akutnog prostatitisa su isti, ali oni počinju odjednom i vrlo su jaki. Oni takođe mogu da uključuju groznicu. Neki muškarci nemaju nikakve simptome.

Ako odete kod doktora, kako izgleda pregled?

Lekar će vam postaviti pitanja o simptomima i istoriji bolesti. On vas može i fizički pregledati – izvršiti rektalni pregled prstima. Lekar stavlja rukavice i podmaže jedan prst lubrikantom i zatim ga stavlja u vaš rectum (čmar) kako bi opipao prostatu. Nekad su potrebne i analize krvi i urina kako bi se utvrdila vrsta prostatitisa.
Prostatitis izazvan bakterijama leči se antibioticima.

Treba piti dosta tečnosti i odmarati se. Lekovi protiv bolova koji se uzimaju bez recepta takođe mogu biti od pomoći. Lekar će vam možda prepisati lek protiv bolova i protiv oticanja prostate. Takođe vam može prepisati nešto za omekšavanje stolice i opuštanje mišića bešike.

Prostatitis se samo u retkim slučajevima leči operacijom.