Zapaljenje mišića – Simptomi i lečenje

zapaljenja mišića

Najčešći simptomi zapaljenja mišića (miozitisa) su slabost, otok i bol.

Uzroci zapaljenja mišića

Miozitis je uzrokovan stanjima koja vode ka zapaljenskom procesu u mišićima. To su:

  • povrede
  • infekcija,
  • autoimune bolesti,
  • neželjena svojstva lekova.

Lečenje miozitisa zavisi od uzroka koji ga izaziva

Oboljenja koja uključuju zapaljenske  promene mogu zahvatiti i mišiće uzrokujući miozitis. Mnoga od ovih oboljenja spadaju u grupu autoimunih bolesti, kada telo produkuje štetna antitela koja uništavaju telesna tkiva. Zapaljenska oboljenja koja potencijalno uzrokuju ozbiljnije forme miozitisa su dermatomiozitis, polimiozitis.

Blaže oblike miozitisa izazivaju sistemski lupus eritematozus, skleroderma, reumatoidni artritis.

Ova oboljenja su često najozbiljniji uzroci miozitisa i zahtevaju produženi tretman.

Miozitis izazvan infekcijom

Virusne infekcije su najčešće infekcije koje dovode do miozitisa. Virusi ili bakterije mogu direktno napasti tkivo ili ispuštaju supstance koje oštećuju mišićna vlakna. Prehlada ili virusi gripa, kao i HIV mogu uzrokovati miozitis.

Lekovi kao uzročnici miozitisa

Različiti lekovi mogu dovesti do privremenog oštećenja mišića u vidu miozitisa. Miozitis se nekad može zameniti sa miopatijom, s obzirom da inflamacija  u mišićima često nije na vreme identifikovana.

On se može javiti ubrzo nakon početka upotrebe određenog leka ili nakon nekoliko meseci ili godina upotrebe droge.

Miozitis uzrokovan lekovima retko predstavlja razlog za veću zabrinutost.

Supstance koje izazivaju miozitis su statini, kolhicin, alfa-interferon, kokain, alkohol.

Miozitis uzrokovan povredom

Predoziranost vežbanjem kod mišića koji nisu dovoljno utrenirani dovodi do bola, oticanja i slabosti, u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana nakon treninga.

Simptomi miozitisa koji se javljaju nakon vežbanja gotovo uvek prolaze u potpunosti nakon odmora i oporavka.

Miozitis i rabdomioliza

Rabdomioliza  nastaje kad se simptomi miozitisa javljaju u velikim mišićnim grupama. Urin može postati tamno braon ili crven.

O simptomima miozitisa

Glavni  simptom miozitisa je mišićna slabost. Slabost može biti primetna ili se može detektovati samo testiranjem. Bol u mišićima-mijalgija može, ali ne mora biti prisutna.

Dermatomiozitis, polimiozitis i druge zapaljenske forme miozitisa imaju tendenciju da stvore slabost koja polako progradira nedeljama ili mesecima. Slabost pogađa velike mišićne grupe, uključujući mišiće vrata, ramena, kukova i leđa.

Slabost se obično odvija obostrano

Slabost uzrokovana miozitisom može  voditi do toga da telo nije u mogućnosti da održi ravnotežu snagom mišića, pa dolazi do pada. Takođe, vidno se smanjije sposobnost da se pacijent nakon pada uspravi, ili ustane sa stolice.

Ostali simptomi miozitisa uključuju:

  • Osip
  • Zamor
  • Zadebljanje kože na rukama
  • Teškoće pri gutanju
  • Otežano disanje.

Osobe koje boluju od miozitisa uzrokovanog virusnom infekcijom prethodno imaju tipične simptome virusne infekcije kao što su curenje iz nosa, groznica, kašalj i suvoća grla, kao i mučnina i dijareja .

Pre nego što nastupe simptomi miozitisa, virusna infekcija može trajati danima ili nedeljama, sa svim svojim simptomima.

Većina pacijenata sa miozitisom ne oseća bol u mišićima.

Dijagnostikovanje miozitisa

Doktor dobija informacije subjektivnog karaktera od pacijenta, koji opisuje mišićnu slabost, eventualni bol ili druge simptome miozitisa.

Vrši se testiranje krvi, koje pokazuje povećano prisustvo mišićnih enzima, kao što je kreatin kinaza. Može se utvrditi i prisustvo abnormalnih antitela koja identifikuju autoimuno zapaljensko oboljenje.

Lečenje miozitisa

Inflamatorna oboljenja koja uzrokuju miozitis  mogu zahtevati lečenje lekovima koji potiskuju negativnu funkciju imunog sistema (autoimunost): Prednizon, Imuran, Metotreksat.

Miozitis uzrokovan infekcijom koja je posledica delovanja virusa ne zahteva nikakav poseban tretman. Miozitis uzrokovan bakterijama se retko javlja i zahteva antibiotsko lečenje intravenski, kako bi se sprečilo dalje širenje oštećenja mišića.