Proširene vene – uzrok, prevencija, lečenje

Ukoliko osećate težinu u nogama, peckanje i svrab kože, utrnulost, otečenost i grčeve u listovima, sigurno imate problema s krvotokom i venama. Evo kako da se oslobodite ovih neprijatnih tegoba.

Zašto nastaju proširene vene?

Na nastanak proširenih vena utiče savremeni način života. Drugi razlog zbog kojeg se proširene vene javljaju jeste genetska predispozicija. Pošto zalisci na zidovima vena mogu da oslabe, oni ne mogu da spečavaju zaostajanje krvi koja se skuplja u ekstremitetima i vraća u venu. Povećava se venski pritisak i nastaje širenje krvnog suda ili varikozitet. Pojavi bolesti doprinosi i slabost zidova vena (stečena ili urođena).

Varikozne vene se najčešće nalaze oko skočnog zgloba, potkolenice ili nadkolenice. To su tamnoplave, izvijugane i kvrgave promene, dok su manje potkožne vene plave ili plavoljubičaste. Ako se proširene vene ne leče, javljaju se bolovi i otečenost nogu, upale vena, tromboza, poremećaj limfne cirkulacije.

Proširene vene – simptomi

Obratite pažnju na sledeće simptome:

  • Osećaj težine u nogama, naročito nakon dužeg stajanja ili hodanja.
  • Bolni noćni mišićni grčevi.
  • Otečenost u predelu skočnog zgloba, posebno u večernjim satima.
  • Tup bol različitog intenziteta, lokalizovan najčešće iznad mesta proširenih vena, a ponekad i duž cele noge.
  • Suvoća i svrab kože.

Faze bolesti proširenih vena

Kada je reč o bolesti proširenih vena, razlikujemo četiri faze.

Prva faza
Prva faza podrazumeva estetske promene: končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova. Još uvek ne postoji poremećaj protoka venske krvi.

Druga faza
Druga faza obuhvata prostranija i veća venska proširenja najčešće oko skočnog zgloba i na stopalu. Tokom dužeg stajanja ili hodanja javljaju se bolovi, oticanje nogu, osećaj nadutosti i težine u nogama, kao i povišena lokalna temperatura. Ove neprijatne tegobe su izraženije tokom noći, a kod nekih osoba i u vreme menstruacije.

Treća faza
Treću fazu karakterišu proširenja potkožnih vena koje su izobličene i obilno proširene do debljine prsta, ponekad sa znacima fiksiranog tromba u njima, promenama u boji okolne kože i oštećenja zalistaka na ušću površinskih u duboke vene. Kod ove faze poremećaji venskog protoka dovode do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema.

Četvrta faza
Četvrta faza podrazumeva kožne promene – ekcematoidna, dermatitična i pigmentna oštećenja. Koža je istanjena, atrofična ili zadebljala, ljuspasta i edematozna. Za ovu fazu su karakteristične i venske razjedine ili ulcus venosum. Variksi su skloni prskanju, čak i usled lake ozlede, a to se manifestuje potkožnim krvarenjima. Ako dođe do spoljašnjeg venskog krvarenja, potrebno je leći, podići nogu, staviti kompresivni zavoj od prstiju na stopalima do tačke iznad mesta krvarenja i što pre se javiti lekaru.

Lečenje proširenih vena

Postoje nekoliko načina za lečenje proširenih vena: konzervativna terapija, kompresivna skleroterapija i hirurško lečenje.

Konzervativna terapija podrazumeva nošenje elastičnih čarapa i kompresivnih zavoja. Oni sprečavaju širenje vena i zastoj cirkulacije. Najbolji rezultat se postiže ukoliko se zavoj postavi pravilno i nosi dugo. Postavlja se ujutru u krevetu u ležećem položaju, dok još ne postoji otok na nogama. Tom prilikom noga je podignuta i zavijanje kreće od prstiju.

Kompresivna skleroterapija podrazumeva ubrizgavanje sklerozantnog sredstva u prethodno ispražnjenu venu, koja se potom komprimuje tamponom i drži pod elastičnim zavojem dve nedelje.

Hirirško lečenje se sprovodi ako druge terapije nisu uspešne. Ovo lečenje se primenjuje i ukoliko se jave znaci akutnih komplikacija, hroničnog venskog zastoja ili vitalne komplikacije (embolija pluća). Hirurško lečenje se sprovodi i zbog krvarenja iz varikoziteta ili zbog estetike. Reč je o uklanjanju svih varikoziteta, insuficijentnih venskih segmenata ili celih magistralnih vena površinskog venskog sistema.

Vendoksin kapi

Zahvaljujući prisustvu velikog broja lekovitih biljnih sastojaka u biljnim ekstraktima, Vendoksin kapi imaju višestruka pozitivna dejstva. Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida. Budući da biljni sastojci jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje i smanjuju već prisutni otok, povoljno deluju i regulišu vensku cirkulaciju, ublažavaju bol i osećaj umora i težine u nogama

Prevencija proširenih vena

Sprečite da bolest proširenih vena napreduje:

Rekreirajte se
Obavezna je redovna fizička aktivnost. Hodanje, vožnja bicikla, plivanje i trčanje su korisni za bolest proširenih vena. Preporučuje se da se svakog dana po 30 minuta umereno rekreirate.

Ne boravite u pretoplim prostorijama
Dug boravak u sparnim i zagušljivim prostorijama treba izbegavati. Povećana vlažnost vazduha je štetna jer doprinosi širenju vena. Takođe, ne izlažite vene suncu jer to širi krvne sudove.

Ne sedite prekrštenih nogu
Ne treba da sedite prekrštenih nogu. Pritisak jedne noge na drugu izaziva zastoj venske cirkulacije i pojačava neprijatne tegobe. Takođe, izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje sa spuštenim nogama.

Mažite vene kremama
Redovno nanošenje krema za vene je od velike koristi. Koristite kreme od ekstrakta divljeg kestena, lista vinove loze ili neke druge biljke koja stimuliše cirkulaciju.

Vežbe za vene
Lekari savetuju da osobe koje imaju proširene vene praktikuju vežbe za mišiće nogu. Predlažemo vam ovu vežbu: ispružite se na pod istegnutih nogu, ruke savijte ispod glave. Iz ovog položaja privucite kolena ka bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite. Ponovite 20 puta lagano. Vežbu radite i sa drugom nogom.

Spavajte sa blago podignutim nogama
Spavanje sa blago podignutim nogama se preporučuje osobama koje imaju proširene vene. Podignite podnožje kreveta 10cm ili stavite 2 jastuka pod dušek i tako spavajte. Venska krv se tako neće zadržavati u nogama već će oticati ka srcu.

Ne dižite teret
Nikako ne dižite teret i ne trenirajte naporne sportove. Pojačana fizička aktivnost neće pomoći vašim venama.