Bolovi u zglobovima – uzroci i prirodno lečenje

bolovi u zglobovima

Reumatska oboljenja u današnje vreme su jedan od najčešćih problema koje nosi savremen, stresan način života. Po istraživanju Instituta „Batut“, reumatizam je na prvom mestu oboljenja u Srbiji i, čak tri četvrtine stanovnika naše zemlje, boluje od nekog oblika reumatizma.

Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Promene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperature, utiču na receptore za bol. Zbog toga tada dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Zato se reumatski bolovi najčešće javljaju u jesen i zimu.

Bolovi u zglobovima noge

Zglob kolena je najčešće povređivani zglob tela a pacijenti koji se javljaju lekaru zbog pojave bola u kolenu su uglavnom gojazni – zglob kolena prvi strada usled težine tela koju mora da nosi.

Međutim, bol u zglobu kolena može biti uzrokovan i drugim razlozima.

Jedan od čestih uzroka jeste i zapaljenje tetiva – ukoliko je osoba povredila nogu u zglobu kolena, pa je bol prestao pa se opet vratio, to je obično znak zapaljenja. Zapaljenje tetiva obično ne daje crvenilo niti povišenu temperaturu.

Giht i pseudogiht – metaboličko oboljenje koje nastaje kao posledica povećanja mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Giht je, takođe, relativno čest uzročnik bolova u zglobovima.

Trkačko koleno – karakteristika trkačkog kolena jeste bol pozadi i oko čašice zgloba kolena (medicinski: patele) a razlog tome je razmekšavanje hrskavice kolena različitog stepena.

Krvarenje u zglobu – obično se javlja nakon traumatske povrede kolena – u medicini se ovo stanje naziva hemartroza. Pored bola u zglobu kolena, javlja se i otečenost zgloba i povišena temperatura u predelu zgloba.

Od ređih uzroka, navode se:

 • prelom noge
 • reaktivni artritis – najčešće se javlja u periodu posle adolescencije, nakon preležane infekcije
 • psorijatični artritis – javlja se kod svake pete osobe sa psorijazom
 • reumatoidni artritis – predstavlja hronično, progresivno, zapaljenjsko reumatsko oboljenje čiji uzrok još uvek nije dovoljno poznat. Obično zahvata sitne zglobove šaka i stopala, mada u nekim slučajevima može zahvatiti i zglob kolena.

Virusi čiji simptom infekcije jesu bolovi u zglobovima jesu:

 • hepatitis
 • rubela

Sistemske bolesti koje mogu zahvatiti zglob kolena i izazvati bol jesu:

 • lupus eritematozus
 • Sklerodermija

Bolovi u zglobovima ruke

Bolovi u zglobovima ruke često onemogućavaju pokrete u zglobovima, tako da su mnoge dnevne aktivnosti otežane. Razlozi javljanja bola u zglobovima ruke su:

 • Tendonitis – zapaljenje tetiva koje prouzrokuje bol i otečen zglobove. Tendonitis se leči merama fizikalne terapije, a retko kad se preporučuje operacija.
 • Uganuće zgloba ruke – nastaje uglavnom slučajno, prilikom naglog pokreta u zglobu, u kućnim uslovima se može staviti led na otečeni zglob, otok i bol se brzo povlače
 • Sindrom karpalnog tunela – sindrom koji nastaje pritiskom na živac medijanus, u području karpalnog tunela a manifestuje se smanjenjem osećaja u šaci, jakim bolom u zglobu šake i peckanjem i trnjenjem ruke ( medicinski: parestezije) kao mišićnom slabošću u području šake i podlaktice. Simptomi se javljaju dok pacijent spava, pa ga iz sna budi snažan bol. Tegobe vremenom napreduju, a pritisak je sve veći. Dnevne aktivnosti kao što su sečenje hleba, otvaranje flaše, uvlačenje konca u iglu, biranje broja na telefonu, provociraju bol koji se pojačava.

Bolovi u zglobovima u trudnoći

U trudnoći, javljaju se promene u organizmu koje prolaze čim se trudnoća završi. Jedna od tih promena jeste i pojava bola u zglobovima za vreme trudnoće. Osnovni uzrok pojave bolova u zglobovima jeste povećana telesna težina trudnice koja vrši pritisak na zglobove koji nisu sposobni da na sebi “drže” i trudnicu i fetus.

Pri kraju trudnoće, kada dođe vreme za sam čin porođaja, hormoni kreću intenzivno da se luče i dolazi do opuštanja zglobova karlice (da bi porođaj bio što brži i lakši), a to opuštanje se širi i na bliske zglobove, npr. zglob kolena.

Ukoliko trudnica ima već dijagnostikovani koštani poremećaj, onda bi tokom trudnoće morama da uzima preparate kako bi ojačala kosti i pripremila ih za teret koji će morati da nose.

Trudnicama se savetuju fizičke aktivnosti koje u velikoj meri ne oštećuju zglobove, kao što su pilates ili lagana šetnja.

Bolovi u zglobovima – prirodno lečenje

Iz prirode se mogu izdvojiti mnoge namirnice koje blagotvorno deluju protiv bolova u zglobovima. To su, zapravo, prirodni analgetici, koji utiču na uklanjanje bola i prenosa osećaja bola do mozga.

Kao provereni, stari narodni lek protiv bolova u zglobovima, koristi se želatin. Želatin se konzumira oralno, pomešan sa vodom koji je ostavljen da prenoći kako bi želatin nabubreo.

Na oboleli zglob možete stavljati obloge od listova koprive ili mazati ulje tamjana.

Možete napraviti sebi topli čaj od đumbira, breze, lovora ili mirođije – ovi čajevi će Vas u isto vreme opustiti a i ukloniti bol koji osećate u zglobovima.

Takođe, u ishranu ubacite začin kurkumu – ova popularna biljka našla je svoje mesto i u lečenju obolelih zglobova.

Redovna fizička aktivnost i regulisanje telesne težine će, zapravo, možda i najviše doprineti umanjenju pritiska na zglobove i pojavu bola.