Najčešća oboljenja kod muškaraca

Koliko muškarci vode brigu o svom zdravlju je veoma teško pitanje, odgovor još teži. Što su stariji muškarci su sve zabrinutiji zbog zdravlja, samo što to neki muškarci više, drugi manje pokazuju. Oboljenja srca i krvnih sudova, rak pluća, depresija, problemi sa prostatom i dijabetes najčešća su oboljenja muškaraca.

Oboljenja srca i krvnih sudova

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova umire više od 17 miliona ljudi. Stručnjaci procenjuju da će do 2020. godine kardiovaskularne bolesti postati vodeći uzrok oboljevanja i umiranja u celom svetu, uključujući i nerazvijene zemlje. Oboljenja srca i krvnih sudova je prva, a ujedno i najveća opasnost za zdravlje muškarca. Naučno je dokazano, a statistikom potvrđeno da je najčešći uzrok smrti kod muškaraca srčani i moždani udar. Najčešći uzroci zbog kojih se dolazi do ovog oboljenja su: pušenje, povišeni krvni pritisak, dijabetes i gojaznost.

U ranom detinstvu kod pojedinih muškaraca može doći do akumuliranja holesterola u krvnim sudovima tačnije u zidovima krvih sudova. Usled povećanja nivoa holesterola dolazi do povećanja zidova arterija (arterijski plak), ali i do razvoja ateroskleroze. Postoji mogućnost da se deo arterijskog plaka transportuje kroz krvne sudove što može izazvati začepljenje manjih krvnih sudova. Kao posledicu začepljenja, oštećeni organ u većoj meri gubi svoje funkcije. Ukoliko se začepljenje krvnog suda desi u mozgu, onda je to moždani udar ili ako se desi na srcu, srčani udar. Postoji niz načina na koji možete preduhitriti, pa samim tim i sprečiti nastajanje ove bolesti.

Prestanite pušiti

Pušenje sužava krvne žile i povećava oskidaciju masnoća u krvi. Zapamtite, svaka cigareta koju ispušite uništava oko 25 mg vitamina E, koji je neophodan za zaštitu od srčanih bolesti.

Fizička aktivnost

Izdvojite 30 minuta za vaše fizičke aktivnosti, jer je taj period sasvim dovoljan da se podstakne cirkulacija. Savetujemo vam šetanje, na udaljenosti od oko 4 kilometra. Iskoristite letne dane i posvetite se svom organizmu. Ukoliko danas niste raspoloženi za šetnju, smanjite napetost tako što ćete izaći s prijateljima ili otići u bioskop ili na bazen s voljenom osobom.

Voće i povrće

Izbegavajte preterivanje u jelu. Obilan i mastan obrok izaziva porast masnoće u krvi. Upotrebom belog i crvenog luka, paradajza, jabuka i plave ribe, možete smanjiti rizik od srčanih i moždanih oboljenja. Te namirinice utiču na smanjenje gustoće krvi i deluju kao oksidans. Uz pomoć hrane krvni pritisak možete držati pod kontrolom.

Depresija

Depresija ne utiče samo na žene već i na muškarce, a može biti izazvana stresnim događajima i nerazrešenim problemima ili sukobima. Depresija ne predstavlja samo loše raspoloženje, ona utiče na celi organizam i celokupno zdravlje čoveka. Ukratko, to je emotivno stanje koje ima uticaj na sve navedeno. Ranije se delilo mišljenje da su žene te koje padaju u depresiju. Danas se prihvata činjenica da su i muškarci skloni depresiji, jer ne ispoljavaju svoja osećanja. Muški ponos ne dopušta da prizna da je u depresiji, osećaj besa i agresivnosti nije isti kao i plakanje kod žene. Shodno tome, muškarac se okrene raznim porocima alkohol, droga ili slično, koji se često završe s tragičnim ishodom.

Problemi sa prostatom

Prostata je vrsta žlezde koja je smeštena ispod mokraćne bešike i veličine je kestena. Njena uloga je da sekretuje supstance koje ulaze u sastav sperme. Rak prostate je nasledna bolest koja se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina. Leči se hormonskom terapijom, hirurškim odstranjivanjem ili zračenjem. Ukoliko se otkrije na vreme rak prostate može se izlečiti u 98% slučajeva.

Dijabetes

Dijabetes je tihi ubica jer počinje polako i razvija se godinama, a uništava organizam kao nijedna druga bolest. Krv se nalazi u celom telu, pa samim tim godinama povećan šećer ostavlja trajne posledice na organizam. Najveći problem ove bolesti jeste to da ona nema nikakve simptome. Čovek se može godinama nalaziti u preddijabetesnom stanju, a da nije svestan šta ga čeka. Povećana količina šećera u krvi deluje kao spori otrov na krvne sudove i nerve po cielom organizmu.

Dijabetes tipa 2, stečeni dijabetes, nastaje kao posledica naglog debljanja, odnosno prekomernog unošenja hrane u organizam posebno šećera sa visokim glihemijskim indeksom (hleb i pecivo od bielog brašna, slatkiši). Kao posledica neregulisanog unošenja slatkih namirnica je srčani, moždani udar, slepilo, amputacija noge, i oštećenje bubrega. Dijabetes tipa 1 je bolest uzrokovana potpunim nedostatkom insulina koja traje celi život.