Proširene vene – uzroci bolnih i otečenih nogu

Proširene vene - uzroci bolnih i otečenih nogu

Proširene vene nogu nastaju zbog otežanog i usporenog oticanja krvi iz krvnih sudova donjih ekstremiteta prema srcu, zbog čega nastaje produženo zadržavanje krvi u velikim venama nogu. Nakupljanje krvi u venama nogu uzrokuje njihovo postepeno proširenje što uz poremećenu funkciju venskih zalistaka stvara začarani krug u kojem zadržavanje krvi u venama uzrokuje sve slabiju funkciju venskih zalistaka, a sve slabiji zalisci uzrokuju zaostajanje sve više krvi u venama.

Osim otoka i ukočenosti, ponekad se javljaju i bolovi u stopalima, gležnjevima i kolenima, osećaj težine u nogama i smanjena pokretljivost. U većini slučajeva ne postoji razlog za zabrinutost, ali to može biti posledica i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Uzroci bolnih i otečenih nogu

Osim letnjih vrućina, ovaj veoma rasprostranjen problem mogu da uzrokuju umor, dugo stajanje, hodanje ili sedenje sa prekrštenim nogama, preterana upotreba soli u ishrani, trudnoća, gojaznost, PMS, fizički napor. Takođe, otečene noge mogu biti posledica bolesti srca, jetre, bubrega, ali i proširenih vena, te bakterijskih ili gljivičnih infekcija stopala.

Kod osoba koje imaju proširenje ili trombozu vena, najčešće otiče samo jedna noga. Obavezno posetite lekara ukoliko su noge otečene duže vreme, imate prekomernu telesnu težinu, ako ste u drugom stanju ili se pored otoka javljaju vidljive promene na koži ili otežano disanje.

Prevencija

Umerene fizičke aktivnosti, kao što su vežbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu da se ukloni višak tečnosti iz organizma. Ne preporučuje se dugo sedenje i stajanje, čak i ako to nalažu posao i obaveze, a svaki slobodan trenutak treba iskoristiti za laganu šetnju, istezanje nogu i adekvatne vežbe.

Takođe, savetuje se da se bar tri puta dnevno nakratko prilegne sa podignutim nogama, kao i da se unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva (što se manje tečnosti unosi u organizam, telo zadržava više vode). Pored toga, treba povesti računa o ishrani i smanjiti unos soli, izbegavati nošenje visokih potpetica, neudobne obuće i suviše usku odeće koja može da uspori cirkulaciju. Osim toga, tokom leta nije preporučljivo dugo boraviti na suncu jer toplota slabi vene i uzrokuje pojavu otoka.

Kako da noge ne budu bolne i otečene

  • Izbegavajte sve što smanjuje cirkulaciju (visoke potpetice, suviše uske pantalone)
  • Nemojte sedeti dugo prekrštenih nogu
  • Koristite elastične zavoje i kompresione čarape, da se spreči slabljenje venskih krvnih sudova
  • Krećite se i vežbajte noge i članke, da ojačate mišiće i popravite cirkulaciju
  • Kad možete podignite noge iznad visine srca i odmorite ih
  • Pokušajte sledeće jednostavne vežbe da povećate cirkulaciju u nogama

Vendoksin® gel

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).