Kako razlikovati glavobolje

Kako razlikovati glavobolje

Ponekad je lako pogoditi zašto se glavobolja pojavila, na primer ako ste preterali sa pićem ili celu noć niste spavali. U nekim situacijama, ipak, teško je objasniti zašto glava boli i zašto baš na određenom mestu. U zavisnosti od toga gde i kako se pojavljuje bol, može se raditi i o ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

Bol u nekoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna, ali je jako naporna jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem do umerenom bolu slabijeg do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u zamračenoj i tihoj sobi.

Kao da glavu neko steže obručem

Radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno, do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je stegnuta obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je, ako se ona pojavi, malo odspavati.

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak

Radi se o klaster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja boj se javlja svaki čas i svakoga dana i to u isto doba i traje, otprilike, između pola i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

Bol u čelu

U ovom slučaju radi se o glavobolji izazavnoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

Bol na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti zbog dugog sedenja. Protegnite se, udahnite svež vazduh…

Bol na slepoočnicama

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i „klik“ kad se čeljust pomera. Dobro je posetiti lekara.

Glavobolja se javlja i kod dehidratacije, pa pazite da tokom dana pijete dovoljno tečnosti.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.