Proširene vene, faze bolesti i lečenje

Proširene vene

Proširene vene spadaju u najčešće zdravstvene tegobe, a ovaj poremećaj javlja se usled genetskih predispozicija, mada može biti i posledica savremenog načina života. Osećaj težine u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrab, prvi su znaci problema sa venskim krvotokom.

Zalisci na zidovima vena vremenom mogu da oslabe zbog čega nisu u stanju da spreče zaostajanje krvi koja se skuplja u donjim delovima tela (ekstremitetima) i vraća u venu, što povećava venski pritisak i izaziva širenje krvnog suda (varikozitet). Vene se mogu proširiti zbog slabosti njihovih zidova, koja može biti urođena ili stečena (usled gubitka tkivne potpore kod starih i gojaznih osoba, prethodne bolesti vena, staračkih promena na zidovima…).

Proširenja su obično locirana oko skočnog zgloba, natkolenice ili potkolenice i manifestuju se kao tamnoplave, izobličene, izvijugane i kvrgave promene, dok manje potkožne vene postaju plave i plavoljubičaste. Ono što zabrinjava jeste činjenica da se poremećaj može javiti još u ranoj mladosti, a stanje se postepeno pogoršava. Pored toga, dve trećine obolelih su žene, što dovodi u vezu sa hormonalnim uticajem, trudnoćom i korišćenjem kontraceptivnih pilula. Ukoliko se ne leči, bolest napreduje i ulazi u drugu fazu u kojoj se javljaju bolovi i otok noga (umorne noge), česte upale i tromboza praćena rizikom odvajanja tromba, kao i komplikacije u vidu otvaranja rana na nogama, hiperpigmentacije kože, poremećaja limfne cirkulacije…

Faze bolesti i lečenje proširenih vena

Početnu fazu bolesti karakterišu takozvane kozmetičke (estetske) promene – končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova. Kod takvih bolesnika ne postoji poremećaj protoka venske krvi. U drugom stadijumu javljaju se prostranija i veća venska proširenja uglavnom oko skočnog zgloba i na stopalu.

Pri dužem stajanju mogu se javiti otok, bolovi, osećaj napetosti, nadutosti i težine u nogama i povišena lokalna temperatura. Tegobe su izraženije noću, a kod nekih bolesnica i u vreme menstruacije.

Treći stadijum karakterišu značajna proširenja potkožnih vena koje su izvijugane, nepravilno i obilno proširene do debljine prsta, ponekad sa znacima fiksiranog tromba (ugruška), promenama u boji okolne kože i oštećenja zalistaka na ušću površinskih u duboke vene. Poremećaji venskog protoka dovode i do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema. U četvrtom stadijumu se javljaju različite kožne promene, pa koža postaje istanjena, atrofična ili zadebljala, ljuspasta i edematozna. U ovom stadijumu nastaju i venske razjedine, a variksi su skloni prskanju (čak i usled lake ozlede), što se manifestuje potkožnim krvarenjima.

Vendoksin kapi

Zahvaljujući prisustvu velikog broja lekovitih biljnih sastojaka u biljnim ekstraktima, Vendoksin kapi imaju višestruka pozitivna dejstva.

Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

Vendoksin kapi možete poručiti putem telefona: 011/3120 381, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>