Najčešći uzroci neredovne menstruacije

neredovne menstruacije

Osim trudnoće i menopauze, kada menstruacija normalno prestaje, postoji još nekoliko uzroka neredovne menstruacije i amenoreje.

Stres i menstruacija

Ako ste duže vreme pod velikim stresom, vaše telo počinje da čuva energiju tako što sprečava ovulaciju. Zbog nekog traumatičnog događaja, ili čak i zbog običnog stresa, može doći do stimulacije nadbubrežnih žlezda, a njihovi hormoni remete lučenje tiroidnih hormona, estrogena i ostalih reproduktivnih hormona.

Kada je reč o ostalim faktorima koji mogu biti stres, stroge dijete i naporno vežbanje mogu izazivati hipotalamičku amenoreju. U nedostatku dovoljno estrogena i poremećaja ostalih hormona, npr. luteinizirajućeg hormona (LH) i folikostimulišućeg hormona (FSH), ženski organizam ne može da obrazuje adevkatan sloj na unutrašnjem zidu materice, i tako izostaje menstruacija.

Loša ishrana

Ishrana siromašna nutrijentima, antioksidansima i probioticima, a bogata raznim stimulansima, veoma loše utiče na nadbubrežne žlezde i štitnjaču. Na primer, mnogo šećera, hidrogenizovanih masnoća i veštačkih aditiva ili pesticida se vezuje za tiroidnu žlezdu i adrenalni zamor, što izaziva povišen nivo kortizola.

Previše kortizola loše utiče na optimalnu funkciju mnogih drugih važnih hormona, uključujući i polne hormone pa zbog ovoga može da se javi neredovna menstruacija. Takođe podstiče razlaganje kostiju, kože, mišića i moždanog tkiva kada je povišen duži vremenski period. To može dovesti do razlaganja proteina, što dovodi do gubljenja mišićne mase i osteoporoze.

Ako vas muči neredovna menstruacija, jedite dovoljno zdrave hrane. Jedite što više namirnica bogatih antioksidansima i hranljivim sastojcima, posebno dovoljno zdravih masnoća i proteina.

Naglo mršavljenje i mala telesna težina

Ishrana siromašna kalorijama i masnoćama obično rezultira nutritivnim deficitima, a mali postotak masti u organizmu može dovesti do neredovnih menstruacija i gubitka koštane mase. Žene koje poštuju veganski i vegeterijanski način ishrane, posebno ako to podrazumeva konzumaciju samo sirove hrane, su takođe u rizičnoj grupi, jer su i one sklone maloj telesnoj težini i nutritivnim deficitima. To ne znači da svaka žena koja ima neredovne menstruacije ima manje kilograma nego što joj je potrebno – mnoge imaju normalnu ili prekomernu telesnu težinu.

Previše vežbanja

Poput ostalih hormona stresa, kortizol se oslobađa kao odgovor na bilo koji realni ili percipirani stres, bilo fizički ili emotivni. U takve stresove spadaju i prenaporni treninzi, neispavanost, post, infekcije i emotivne traume. Danas, zbog pritiska da moraju ostati vitke i u formi, mnoge žene previše i prečesto vežbaju.

Takvo iscrpljivanje povećava hormone stresa i lišava telo energije neophodne za regulaciju polnih hormona.Trčanje i bavljenje baletom se najčešće vezuju za amenoreju. Čak 66% žena koje trče ili se bave baletom bar ponekad imaju težu amenoreju. Kod žena koje se bave bodi-bildingom, čak 81% je bar nekada imalo amenoreju, a mnoge imaju značajne nutritivne deficite.

Poremećaji tiroidne žlezde

Možda nikada ne biste pomislili, ali za hormonalni disbalans može biti odgovorna štitna žlezda. Poremećaji tiroidne žlezde su jedan od glavnih uzroka izostanka menstruacije. Oko 15% žena koje imaju amenoreju, imaju i neki problem sa štitnom žlezdom. Štitna žlezda se smatra glavnom žlezdom u organizmu i najvažnojom za kontrolu endokrinog sistema. Ona u ogromnoj meri kontroliše metabolizam i utiče na mnoge polne hormone.

Tiroidni poremećaji, poput hipotiroidizma i hipertiroidizma, mogu izazvati simptome poput promena u nivou estrogena i kortizola, i izostanak menstruacije. Previše kortizola u orgnaizmu može dovesti do rezistentnosti na hormone, uključujući i hormone štitne žlezde. To znači da telo postaje manje osetljivo na te hormone, i da je potrebno više hormona kako bi imali jednak uticaj.

Prekid uzimanja kontraceptivnih pilula

Neke žene prestaju da dobijaju menstruaciju kada počnu sa pilulama za kontracepciju, ali kada prestanu da piju pilule, opet ne dobijaju menstruaciju. Mada neki lekari kažu da se menstruacija sama reguliše u roku od nekoliko meseci, nisu retki slučajevi da se to ne desi ni u narednih nekoliko godina.

Ženski menstrualni ciklus se sastoji od skakanja i opadanja nivoa estrogena i progesterona, ali pošto pilule održavaju nivo estrogena visokim sve vreme, organizam prelazi u stanje slično onom prilikom trudnoće, što rezultira neredovnim mestruacijama. Mogu biti potrebni meseci, ili čak i godine, da se sve vrati u normalu.

Skoro trećina žena više od tri meseca nakon prestanka sa pilulama nema menstruaciju, ili je ona vrlo neredovna.

Hormonalni disbalans i poremećaji

Sindrom policističnih jajnika je zapravo hormonalni disbalans koji veoma loše utiče na ovulaciju. Kada žena ima sindrom policističnih jajnika, javlja se promenjen nivo polnih hormona – estrogena, progesterona i testosterona – što često rezultira hirzutizmom (nekontrolisanim rastom dlaka na licu i telu), gojenjem, problemima sa šećerom, aknama i neredovnim menstrualnim ciklusima. Sindrom policističnih jajnika se obično otkriva na redovnim lekarskim pregledima.

Moguće je da se prerana menopauza javi i pre četrdesete godine, i tada se obično javljaju izostale menstruacije, toplotni napadi (valunzi), noćno znojenje i suvoća vagine, mada je ovo relativno redak razlog za izostanak menstruacije.

Lečenje neredovnih menstruacija na prirodan način

Organske biljne kapi Floravitex

predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa organskim voćnim destilatom.

Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Floravitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

  • STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
  • CISTE NA JAJNICIMA
  • MIOMI NA MATERICI
  • BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
  • PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
  • ENDOMETRIOZE
  • SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
  • ACNE VULGARIS
  • MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
  • FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

Floravitex biljne kapi možete naručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>