Infekcije urinarnog trakta – Simptomi, lečenje, prevencija

Na urinarni sistem mogu uticati različite bolesti, kao što su: bubrežni kamen (nefrolitiaza), nefroza bubrega, rak, ali najčešće su to infekcije. Infekcija urinarnog trakta je zapaljenska bolest bilo kog dela urinarnog trakta, a uzroci mogu biti gljivice, paraziti, virusi, iako su najčešće bakterije. Bakterijske infekcije urinarnog trakta su veoma česte, po učestalosti odmah nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta.

Najčešći put širenja infekcije i ulaska u urinarni sistem je preko spoljašnje otvora mokraćne cevi. Bakterije dospevaju u urinarni trakt kroz uretru i počinju da se množe. Infekcija se širi uzlazno do bešike i uzrokuje najčešće uroinfekciju – cistitis. Ako se ne leči, urinarni trakt može izazvati upale – uretritis, a u teškim slučajevima kod bubrega (pijelonefritis).

Dijagnostika i simptomi

Dijagnoza urinarnih infekcija relativno se jednostavno postavlja na temelju tipičnih simptoma koje pacijent opisuje kao i laboratorijskih testova na upalne faktore (leukociti, CRP), analizom urina i urinokulture. Važno je upozoriti pacijenta na pravilno uzimanje uzorka – najbolje je uzeti prvi jutarnji urin (nakon pranja običnom vodom, bez sapuna), izmokriti prvi mlaz, a srednji mlaz uhvatiti u sterilnu čašicu.

Prvi simptomi javljaju se u vidu učestalog, bolnog i otežanog  mokrenja uz osećaj peckanja ili žarenja. Obično se izlučuju male količine urina i postoji osećaj neispražnjene bešike. Takođe se javlja potreba za mokrenjem noću, a urin je zamućen, promenjene boje i neugodnog mirisa. Ponekad se javi i krv u urinu, bol u donjem delu leđa i u donjem delu stomaka, a moguća je i povišena temperatura.

Prisutnost bakterija u urinu nije uvek znak bolesti. Radi se o tzv. asimptomatskoj bakteriuriji, a lečenje nije potrebno, osim kod trudnica i bolesnika koji se pripremaju za urološku operaciju.

Lečenje

U pravilu se infekcije urološkog trakta trebaju početi lečiti odmah po pojavi simptoma, jer u slučaju nelečenja relativno brzo mogu prerasti u komplikovane infekcije koje zahtevaju bolničko lečenje. Određene grupe bolesnika važno je savetovati da se odmah jave lekaru: trudnice, mala deca, dijabetičari i bolesnici koji boluju od teških bolesti. Zavisno o težini simptoma i stanju pacijenta, lekar će odmah propisati antibiotsku terapiju, ili će prvo zatražiti laboratorijske pretrage urina i antibiogram.

Urinarne infekcije kod žena

Malo je žena koje bar jednom u životu nisu prebolele neku upalu u urinarnom sistemu. Najčešće se pojavljuju kod žena tokom reproduktivnih godina, i to kao upala bešike – cistitis. Jedan od glavnih razloga čestih cistitisa žena je kratka mokraćna cev kojom bakterije, ukoliko ih ima o okolini (vagini ili završnom delu debelog creva) lagano dospevaju do bešike. Simptomi mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih.

S obzirom na rastuću rezistenciju bakterija na antimikrobne lekove, važna je profilaksa drugim sredstvima, na primer čajevima, kao što je Zodeks čaj. Kod zdravih žena ti su mikroorganizmi prisutni u vagini i održavaju visoku kiselost (nizak pH) što je za ostale bakterije nepovoljno, a povećanjem pH vrednosti povećava se opasnost od infekcije. Dobro je koristiti i preparate za intimnu negu, koji svojom kiselošću čine prvu branu u sprečavanju infekcija uro-genitalnog trakta.

Zodeks čaj možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>

ZODEKS ČAJ

Namenjen je održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Prevencija

Svakako je dobar savet piti puno tečnosti(1,5-2 l na dan), mokriti čim se oseti potreba i potpuno isprazniti bešiku. Bolje je tuširanje nego kupke u kadi, izbegavanje uske odeće i ne-pamučnog donjeg rublja, zaslađenih voćnih sokova, kafe i alkohola.