Zašto nastaju i kako lečiti proširene vene

Nasledni faktor je presudan za dobijanje proširenih vena. U tom “naslednom paketu” javljaju se i drugi znaci slabosti vezivnog potpornog tkiva, kao što su spuštena stopala, preponske i stomačne kile, mladeži, celulit, hemangiomi, potkožna krvarenja, hemoroidalne vene…

Zašto nastaju proširene vene?

Na nastanak proširenih vena utiče savremeni način života. Drugi razlog zbog kojeg se proširene vene javljaju jeste genetska predispozicija. Pošto zalisci na zidovima vena mogu da oslabe, oni ne mogu da sprečavaju zaostajanje krvi koja se skuplja u ekstremitetima i vraća u venu. Povećava se venski pritisak i nastaje širenje krvnog suda ili varikozitet. Pojavi bolesti doprinosi i slabost zidova vena (stečena ili urođena).

Varikozne vene se najčešće nalaze oko skočnog zgloba, potkolenice ili nadkolenice. To su tamnoplave, izvijugane i kvrgave promene, dok su manje potkožne vene plave ili plavoljubičaste. Ako se proširene vene ne leče, javljaju se bolovi i otečenost nogu, upale vena, tromboza, poremećaj limfne cirkulacije.

Simptomi

Svi simptomi, na svoj način, remete kvalitet života. Otoci se, ipak, izdvajaju jer izazivaju bolove i otežavaju kretanje. Najčešće nastaju posle dužeg stajanja i hodanja, a pogoduje im toplo vreme, zbog čega se češće javljaju leti. Pri mirovanju i uz blago podignute noge delimično se, ili potpuno, povlače, a to stanje ipak se može korigovati izbegavanjem statičnih pozicija, povećanih napora, korišćenjem lekova koji toniziraju zid vena, fizijatrijskim vežbama uz stručni nadzor.

Korisne vežbe koje pojačavaju tonus mišića su fitnes, pilates, joga, aerobik, plivanje… Međutim, postoji i druga vrsta otoka koja nastaje naglo, ponekad iz čistog mira, a praćeni su jakim bolom i izraženom napetošću kože. Ovi otoci imaju tvrđu konzistenciju, promenjenu boju kože, a osoba uz to oseća i opštu malaksalost. Ukoliko su prisutni ovakvi simptomi, osoba bi trebalo što pre da se javi lekaru, jer može da se radi o nastanku tromboze dubokih vena. Kod ovakve dijagnoze neophodno je bolničko lečenje da ne bi došlo do najteže komplikacije, plućne tromboembolije.

Ishrana

Borovnice ili sok od borovnica je bogat vitaminima i čiste naš organizam od toksina. Borovnica je dobra za krv, čisti krvne sudove, bogata je vitaminima, jača vid i djeluje antikancerogeno. Pomoći će vam i kod problema sa proširenim venama.

Cvekla je takođe bogata vitaminima, dobra je za krv i ubija ćelije raka.

Orašasti plodovi, semenke su puni vitaminom E (vitamin plodnosti), ali i mnogim drugim supstancama koje će podstaći rešenje problema sa proširenih venama. Osim toga, konzumiranjem oraha ćete poboljšati memoriju.

Kokosovo ulje je jedno od najzdravijih ulja. Ubija ćelije raka, sprečava Alchaimerovu bolest, dobro je za čišćenje krvnih sudova, a plus nema kalorija, Hranu praktikujte da pripremate na kokosovom ulju. Dobro je i za kosu, kožu, a deluje i kao prirodni izbeljivač zuba.

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina jer ubija ćelije raka, deluje antiupalno i jača naš imunitet. Dodajte je što više hrani ili pijte sa vodom ili mlekom.

Savetujemo vam takođe da jedete što više paradajza jer je dobar za srce i zelenog povrća.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi imaju višestruka pozitivna dejstva. Preporučuje se primena kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida. Budući da biljni sastojci jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje i smanjuju već prisutni otok, povoljno deluju i regulišu vensku cirkulaciju, ublažavaju bol i osećaj umora i težine u nogama (dugo mirovanje u postelji, traume, nagnječenja, povreda u sportu, stanja posle preloma, dijabetična angiopatija, ulcus cruris, arterioskleroza i sl.).