Prirodno povećanje muške plodnosti

Prirodno povećanje muške plodnosti

Muška neplodnost je sve veći problem, i to na svetskom nivou. Muška neplodnost ili muški sterilitet danas nije retkost i ostaje jedan od glavnih krivaca za nedostatak dece u brakovima, bez obzira na napredak savremene medicine.

Poznati uzroci muškog steriliteta posledica su poremećaja funkcije testisa, poremećaja transporta sperme, ili poremećaja funcije moždanih struktura (hipofize i hipotalamusa), čija je normalna funkcija neophodna za normalan rad testisa.

Pa ipak, kod gotovo 50% pacijenata etiologija muškog steriliteta nije jasna. Osnovni test za procenu stanja spermatozoida je tzv. spermogram, u kome se procenjuje broj spermatozoida na ml, oblik i izgled spermatozoida i njihova pokretljivost.

Evo šta može poboljšati plodnost muškarca:

Vitamin C je vitamin koji se rastvara u vodi, dobar je za poboljšanje sperme i smanjuje štetu svim ćelijama tela.

Vitamin E je antioksidant i dobro funkcioniše zajedno sa vitaminom C kako bi se oštetile opasne čestice i povećao kvalitet spermatozoida.

Koenzim Q10, je neophodan za funkcionisanje svih ćelija i poboljšava broj i pokretljivost spermatozoida.

Cink je esencijalni mineral koji može pomoći spermi i povećati stopu trudnoće.

Selen je mineral koji postoji u tragovimau i koji telo koristi u veoma malim količinama za borbu sa oksidativnim oštećenjima i poboljšava plodnost i opšte zdravlje.

Zeleni čaj ima mnogo zdravih sastojaka (katehina) koji mogu povećati plodnost. Važno je piti zeleni čaj u umerenim količinama – ne uzimajte koncentrovane kapsule zelenog čaja, jer su čest uzrok ozbiljnog oštećenja jetre.

Crveno grožđe, crveni grožđani sok i crveno vino su moćan antioksidant koji može poboljšati kvalitet sperme.

Riblje ulje igra važnu ulogu u pružanju ključnih hranljivih materija potrebnih za stvaranje sperme i za plodnost. Za bolju apsorpciju pokušajte da jedete ribe hladnih voda (poput lososa) umesto suplemenata.

Stres i neplodnost

Treba znati da je i stres, posebno emotivni, jedan od značajnih i loših uzroka muške neplodnosti pa se zato savetuje sledeće:

  • preispitivanje izvora stresa na poslu i kod kuće
  • joga, meditacija ili masaža
  • stručno savetovanje (psiholog)
  • preispitivanje svojih želja i ambicija
  • budite u kontaktu sa bliskim osobama

Maskulin® biljne kapi najbolje su prirodno rešenje za problem muške neplodnosti, pomaže kod erektilne disfunkcije, povećava libido, smanjuje masnoće u krvi, a dovodi i do povećanja mišićne mase.

Maskulin® biljne kapi koriste mnogi sportisti, prvenstveno bodi bilderi, a mehanizam delovanja Tribulusa na povećanje mišićne mase sličan je mehanizmu delovanja anaboličkih steroida, ali nije štetan. Naime, za razliku od Tribulusa, anabolički steroidi (prvenstveno muški hormon) svojom povećanom koncentracijom mehanizmom povratne sprege deluju na hipotalumus.