Sinuzitis – simptomi i prirodno lečenje

Sinuzitis je medicinski naziv za inflamaciju (upalu, iritaciju i otok) sinusa. Najčešće je izazvan infekcijom. Sinusi su parne šupljine koje se nalaze u kostima lica oko nosa, ispunjene su vlažnim vazduhom i obloženi sluzokožom koja stvara sekret (sluz). Postoje frontalni sinusi koji su locirani na čelu iznad obrva, maksilarni – locirani iznad zuba i ispod očiju, etmoidni – između očiju sa obe strane nosa i sfenoidni – iza očiju, duboko u glavi. Kada smo zdravi, sinusi su ispunjeni vazdihom i čine kosti lica manje gustim i vaoma lakim.

Sinuzitis može biti uzrokovan bilo kojim procesom koji onemogućava normalan protok vazduha i drenažu sekreta iz sinusa. Sinuzitis se može podeliti na infektivni i neinfektivni, a po toku bolesti na akutni, subakutni i hronični. Akutni sinuzitis je onaj koji traje do 30 dana; subakutni traje više od 30 dana, ali manje od tri meseca, dok je hronični sinuzitis onaj oblik bolesti u kome se simptomi ispoljavaju duže od tri meseca. U praksi se najčešće sreće virusna upala sinusa, dok je bakterijska mnogo ređa. Treba napomenuti da su subakutni i hronični sinuzitis obično posledica neadekvatne terapije akutnog sinuzitisa.

Simptomi

Najčešći simptomi upale sinusa jesu glavobolja, povišena telesna temperatura i bolna osetljivost prilikom pritiska na kosti lobanje iza kojih leže sinusi. Pored toga može se javiti i zamućeni nosni sekret, grlobolja i kašalj.

Kada je u pitanju alergijski sinuzitis često postoji i kijavica. Važno je napomenuti da bolesnici na treba da čekaju na pojavu težih simptoma pre nego što se jave lekaru.

Duže odlaganje lečenja vodi u veće nakupljanje sekreta i povećava rizik od razvoja bakterijske infekcije.

Bilje za lečenje sinuzitisa

Postoje mnogo bilja i začina koji su odlični za tretman sinusne infekcije – sinuzitisa i definitivno ih morate imati u svom domu:

Ljuta paprika (kajen paprika) je moćan lek za sinusitis

Ova crvena ljuta paprika je snažan moćan lek za sinusnu infekciju – sinuzitis. Veoma brzo pomaže u ublažavanju bola kod upale sinusa.

Zapravo, kajen paprika se smatra krajnjim prirodnim ublaživačem bola i reduktorom upale.

Velika stvar je da je jednako delotvorna kao i lekovi, kao npr. paracetamol, ali ne čini vam nikakvu štetu!

Kurkuma za smanjenje upale i simptoma sinuzitisa

Kurkuma sadrži moćnu protivupalnu materiju nazvanu kurkumin. Kurkumin ne samo da brzo smanjuje upalu i simptome vašeg sinuzitisa, nego takođe daje vašem imunološkom sistemu snažan i dobrodošao podsticaj.

Origano ulje za sinusne infekcije

Origano ulje sadrži dva moćna spoja karvakrol i timol koji imaju snažna antibakterijska i antifungalna svojstva. Za sinusne infekcije, možete dodati nekoliko kapi origano ulja u veliku posudu u kojoj ste već prokuvali vodu.

Pokrijte glavu peškirom, zatvorite oči i stavite lice iznad lonca, sigurne udaljenosti od vruće vode, i udišite mirisnu paru nekoliko minuta.

To će pomoći da otvorite nosne prolaze. Možete ponavljati nekoliko puta dnevno.

Cimet kao lek za sinuzitis

Ovaj začin je vekovima korišćen za lečenje respiratornih problema. Pokazano je da hemikalije u cimetu ubijaju štetne bakterije koje uzrokuju sinusitis, uz smanjenje upale u nosnim prolazima, tako da lakše dišete.

Cimet je takođe izvrstan za razbijanje i uklanjanje sluzi iz sinusa.

Pomešajte 1/2 čajne kašičice cimeta s 1 kašičicom Manuka meda u čaši tople vode i pijte tokom dana.

Luk i ren kao prirodni lek za sinuzitis

Oba su vrlo dobra, i jeftini prirodni lek za sinuzitis. Oboje su bogati sumporom, a to je i razlog zašto plačete kada ih seckate; sadrže jaka antibiotska, antihistaminska i protivupalna svojstva.

Svakako ih koristite u kuvanju, posebno u supama, koliko god možete.

Takođe pokušajte naseckati nekoliko sitnih kriški luka i lagano ih stavite na nosnice. Počnite duboko disati i nos će vam biti očepljen za nekoliko minuta.

Đumbir za lečenje sinuzitisa

Još jedan veliki prirodni lek za prehladu, grip i sinusne probleme. Đumbir snažno podstiče imunološki sistem. Koristite ga u kuvanju i napravite sebi čaj od đumbira za olakšanje od sinuzitisa.

Valechin® kapi

Valechin® kapi predstavljaju 100% prirodan, organski proizvod na bazi mešavine ekstrakata organskih biljnih sirovina ehinacee, šipurka, majčine dušice, jagorčevine, poljske nane i odoljena, organskim voćnim destilatom.

Aktivni sastojci ehinacee kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.