Prirodni antidepresivi

Prirodni antidepresivi

Depresija se može javiti u jačem ili blažem obliku, to jest, može se javiti kao melanholija ili kao intenzivna tuga. Melanholija se često brzo prevaziđe, dok intenzivna tuga ume da bude naporna, toliko da osoba prestane da vodi računa o sebi u potpunosti, a takođe i o drugima.

Iako su simptomi veoma slični kod gotovo svih osoba koje pate od depresije, ona kod svake osobe nastaje iz drugačijih razloga. Najčešći razlozi za njen nastanak jesu gubitak voljene osobe, razvod, gubitak posla, i slični teški trenuci u životu, a može se javiti kod osoba svih uzrasta.

Kantarion

Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion, dokazano od strane stručnjaka. Testiran je mnogo puta, i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika. Kantarion se koristi i za izradu brojnih lekova, međutim, umesto da koristite lek preporučujemo da kantarion koristite u kombinaciji sa još nekim biljkama, za najbolji učinak.

On podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem telu, na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju, i tako pozitivno deluje na naš nervni sistem.

Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Ginko biloba

Na istin način kao i kantarion, ginko biloba utiče veoma pozitivno na naš nervni sistem, što je takođe dokazano od strane stručnih lica. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.

Tako je ginko biloba najbolja biljka za lečenje depresije koja je nastala usled starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mlađe osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima veoma blagotvorno dejstvo na naš nervni sistem. Pospešuje dobar san i generalno dobro raspoloženje, zatim osećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.

Možete ga koristiti u vidu ulja, ili možete staviti osušenu biljku u sobi i redovno mirisati. Ukoliko imate svežu, to je najbolji način da za kratko vreme podignete raspoloženje.

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv jeste lavanda, koja deluje na nervni sistem tako što oslobađa osećaj tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande. Osim toga, njen miris takođe ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Integralne žitarice

U gotovo svim integralnim žitaricama nalazi se triptofan, odnosno aminokiselina koja podiže nivo melatonina i seratonina u organizmu. Na taj način se raspoloženje popravlja, a samim tim u svoj organizam unosite zdravu hranu koja ga hrani i deluje pozitivno na čitav organizam.

Borovnice

Ovo slasno voće, osim što je ukusno, pomaže nam kod depresije tako što podiže raspoloženje i podstiče osećaj sreće i zadovoljstva. Pune su antioksidansa koji čiste i štite naš organizam od štetnih uticaja. Čuvaju nervni sistem i pomažu oporavak nervnih ćelija.

Crna čokolada

Koju smo već pomenuli kroz tekst, poželjno je da jedete svakodnevno, naravno u manjim količinama. Umesto obične čokolade kupite crnu, pa svaki dan pojedite po 2-3 kockice. To će vam poboljšati zdravlje, a naročito blagotvorno deluje na nervni sistem, jer podiže koncentraciju i raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline

Orasi, bademi, indijski orah, zatim tuna, losos, girice, ili riba po vašem izboru, bogat su izvor masnih kiselina, koje imaju izuzetno pozitivan učinak na naš nervni sistem. Redovna upotreba namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama pomoći će vam da očuvate vaš nervni sistem. Veoma brzo rešavaju osećaj depresije, a ukoliko ih redovno konzumirate, šanse za pojavu depresije su veoma niske.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.