Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida

Upala hemoroida je učestala komplikacija kada čvorići postaju napeti, nabrekli, crveni i veoma bolni. Često izazivaju lažnu potrebu za stolicom, a sama stolica (prilikom pražnjenja) pojačava bol. Upalni proces može prestati u toku sedam dana i javiti se ponovo nakon određenog vremenskog perioda, ali može i uznapredovati sve do nastanka apscesa punih gnoja i krvi i njihovog kasnijeg otvaranja u spoljnu sredinu sa stvaranjem analnih fistula i čireva.

Lečenje hemoroida zavisi od simptoma. Prvenstveno je neophodno preduzeti mere kako bi se izbegli faktori prekomerne težine ili konstripacije. Održavanje normalnog rada creva pomaže u izbegavanju naprezanja.

  • Jedite dosta hrane bogate vlaknima, kao što su povrće, žitarice i koštunjavo voće
  • Sprečite dehidrataciju tako što ćete piti dosta tečnosti, vode i prirodnih voćnih sokova
  • Održavajte redovnim crevne navike i odlazite u toalet kad god osetite potrebu, nikako se ne suzdržavajte
  • Vežbajte, to pomaže u održavanju rada creva
  • Trudite se da anus posle tuširanja ili nužde detaljno posušite ili obrišete
  • Izbegavajte stvari koje uzrokuju zatvor, lekove protiv bolova koji sadrže kodein

Ove mere bi trebalo da smire stanje ukoliko su hemoroidi mali. Međutim, za one upornije, moraju se primeniti ozbiljniji tretmani.

Kreme i melemi koji sadrže anelgetik mogu biti od pomoći za ublažavanje neprijatnih simptoma. Ukoliko dođe do tromboze biće vam potrebni i jači lekovi protiv bolova i hladne obloge.

Veoma je važna i redovna higijena analnog područja i korišćenje mlake vode i sapuna nakon svake stolice.
Hirurški zahvati su neophodni samo u slučaju upornih i bolnih hemoroida. Koriste se i razne druge tehnike, kao što su injekcije koje se ubrizgavaju direktno u čvorove kako bi se smanjili i zarasli, stavljanje čvrstih zavoja oko njih sve dok ne otpadnu ili smrzavanje.

Kriohirurgija jeste odstranjivanje hemorida smrzavanjem pomoću rashladnog instrumenta gde se oni prvo nadimaju i zacrvene, a zatim oko šestog dana, pocrne, da bi se oko četrnaestog dana odvojili.
Iako pacijenti često traže ovaj tip intervencije jer je bezbolan i ne zahteva ostanak u bolnici, njega je moguće primeniti samo kod određenih tipova hemoroida, ne prevelike, neupaljene i dobro vidljive. Posle ove intervencije česta je pojava brojnih retkih stolica koje mogu trajati čak i nekoliko dana.

Ako medikamentno lečenje nije dalo povoljne rezultate, pribegava se tradicionalnom hirurškom zahvatu odstranjenja hemoroida. Hemoroidektomija ili odstranjivanje hemoroida hirurškim putem primenjuje se u slučaju brzog formiranja ugrušaka i ukoliko postoji konstantno krvarenje. Zahvat se obavlja u bolnici, pod totalnom anestezijom.

Postoji mali rizik od analnog suženja (usled ožiljaka na analnom kanalu), kao i povreda sfinktera. Postoperativni tok je uopšteno vrlo bolan i neugodan, zahteva bolnički smeštaj i ostanak u bolnici nekoliko dana , ali je ovaj tip intervencije delotvoran u gotovo svim slučajevima.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.