Celer je odličan za snižavanje pritiska i holesterola

Krvni pritisak je sila koja gura krv kroz arterije. Ako je isuviše jaka, i vrši pritisak duži vremenski period, javlja se hipertenzija – hronično visok pritisak. Vremenom, napor izazvan hipertenzijom oštećuje srce i krvne sudove, što za rezultat ima pojavu koronarnih bolesti. Iako postoje lekovi koji se koriste za snižavanje pritiska, rezultate je moguće postići suplementima i promenama u ishrani. Jedan dodatak ishrani koji je posebno interesantan protiv povišenog pritiska je celer.

Kako to da je celer toliko dobar

Šolja iseckanog celera ima 20 kalorija, 104 miligrama natrijuma, 8 miligrama C vitamina, 344 miligrama kalijuma. Celer sadrži jedinjenja poput 3-n-butilftalida, apigenin, flavonoide, i omega-6 masne kiseline. One organske hemikalije pomažu za snižavanje pritiska.

Za razliku od drugog voća i povrća, celer je dostupan cele godine, pa o tome ne morate da brinete. Pošto nekim ljudima može smetati jak ukus celera, ili im ne prija uklanjanje vlakana iz zuba ili proteze, treba da znate da celer možete naći i u formi suplementa ili ulja.

Postoje tri primarna izvora koja povišavaju krvni pritisak: povećana količina krvi koja se upumpava, otpor u arterijama i sužavanje kvnih sudoba. Celer sadrži nutrijente koji ublažavaju sva ova stanja.

Smanjenje holesterola

Višak holesterola će stvrdnuti nasage u arterijama i učiniti ih krutim i uskim. Holesterol se formira u plak, kada se oksidiše. Ulje butilftalida, koje se nalazi u celeru, je antioksidant koji smanjuje nivo lošeg holesterola u telu. Osim toga, primećeno je da dve stabljike celera mogu smanjiti nivo holesterola za čak 7%.

Opušta arterije

Upala je čest uzročnik blokade arterija, jer menja njihove zidove i čini ih natečenima. Zajedno sa apigeninom, celer sadrži i flavonoid luteolin, i oba sastojka smanjuju upalu. Uglačavanjem unutrašnjih zidova arterija i uglačavanjem mišićnog tkiva, rizik od obstrukcije se značajno smanjuje.

Tera vas da mokrite

Celer (njegove semenke pogotovo) su diuretik. To znači da on izvlači višak tečnosti iz tela i tera vas da češće mokrite. Kao što smo pomenuli, jedan od uzroka povišenog pritiska je povećan protok krvi. Kada se višak tečnosti izvuče iz krvotoka, količina i pritisak krvotoka se smanjuje.Ovako deluju i mnogi lekovi za snižavanje krvnog pritiska.

Širi kapilare

3-n-butilftalid širi kapilare. On smanjuje otpor duž arterija i krvnih sudova, čime se pospešuje tok krvi i smanjuje se pritisak.

Samo dve stabljike celera dnevno su dovoljne za zdravlje srca i za krvni pritisak. Ako vam se ukus celera ne sviđa ili želite da probate celer na neki drugi način, postoji puno recepata koje možete da isprobate.

Floralip® biljne kapi za holesterol i trigleciride smanjuju holesterol, a pored toga smanjuju šećer i regulišu i rad enzima jetre, stimulišu žuč, pomažu kod revitalizacije jetre u slučaju ciroze, potpomaže rad pankreasa i žuči, smanjuju apetit, služe kao prirodni lek za ciste u jetri jer ih smanjuju.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.