Povišen šećer – uzrok

Povišen šećer – uzrok

Kao potencijalni uzroci nastanka dijabetesa tipa 1 se navode genetika i faktori sredine koji zajedničkim delovanjem mogu dovesti do poremećaja nivoa šećera u krvi. Kao potencijalni uzrok za povišen šećer u krvi, navodi se i oštećenje pankreasa ( ćelije pankreasa luče insulin koji reguliše nivo šećera u krvi ).

Kada govorimo o dijabetesu tipa 2, prvo dolazi do razvoja predijabetskog stanja koje ukoliko se ne leči i ne kontroliše, često prelazi u formirani dijabetes. Uzrok ovog dijabetesa leži u brojnim organskim bolestima, a takođe se navode i stanja koja uzrokuju oštećenja pankreasa – te ne dolazi do dovoljnog lučenja insulina. Posledično, šećer, umesto da organe snabdeva energijom, biva oslobođen u krvi i oštećuje je.

Kao potencijalni uzročnici dijabetesa tipa 2, navode se gojaznost, stanje u kome ćelije postaju otporne na dejstvo insulina. Nedovoljna fizička aktivnost, genetička predispozicija, rasa ( crnci, stanovnici latinske amerike i azijati su u većem riziku od pripadnika bele rase ), starost, policistična bolest jajnika, visoki neregulisani krvni pritisak kao i povećani nivo holesterola i triglicerida u krvi. Od gestacijskog dijabetesa, često obole trudnice koje imaju više od 25 godina, koje su u svojoj porodici imale ovu bolest i trudnice koje su se za kratak period trudnoće veoma brzo ugojile.

Kako prepoznati povišen šećer

Većina osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1 su za svoju bolest saznali iznenada: većina osoba se u jednom trenutku, jednostavno, onesvestila. Znaci malaksalosti, žeđi i čestog mokrenja nateraju roditelja maloletnog deteta da izvrši analize, kada se i najčešće dijagnostikuje povišen šećer u krvi. Normalna vrednost šećera u krvi se kreme između 3,6 do 6,1 milimola po litru i povišene vrednosti ukazuju na opasnost od razvoja dijabetesa.

Kako bi se dijagnoza potvrdila, koriste se brojni testovi kao što je oralni glukoza test na toleranciju gde se zapravo pravi razlika između slučajnog povećanja nivoa šećera u krvi i povećanja uzrokovanog dijabetesom.

Ljudi uglavnom neće prepoznati dijabetes. Kada je reč o dijabetesu tip 2, za njega pacijent sazna uglavnom u bolnici, nakon oporavka ili u toku razvoja neke sistematske bolesti: lekari su upoznati sa činjenicom da je razvoj dijabetesa tipa 2 povezan sa nekom sistemskom bolešću, te se pacijentu često uzimaju analize.

Dijabetes tip 2 ima nešto izmenjene vrednosti u odnosu na dijabetes tip 1, čak i kada je vrednost povećana – to ne znači da osoba ima dijabetes, te je potrebno ponoviti merenje nivoa šećera u krvi više puta. Znaci gestacijskog dijabetesa jesu malaksalost trudnice i ubrzano gojenje usled prevelike želje za hranom.

Redovno kontrolisanje krvne slike može prevenirati komplikaciju ove bolesti, a blagovremeno otkrivanje donosi i veću šansu za oporavkom.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera su prirodno rešenje za kontrolu visokog šećera u krvi kod dijabetičara i osoba koje su na granici, kojima se često javlja visok nivo šećera u krvi.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi pomažu svima koji imaju povišen šećer da lakše kontrolišu njegov nivo i da smanje upotrebu lekova, kao i da umanje nagle skokove šećera usled stresa ili obilne ishrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + 5 =