Poremećaj menstrualnog ciklusa

Iz različitih razloga, pa čak i kad se osećamo sasvim zdravko i dobro, često nam se menstrualni ciklus na neki način poremeti: postane kraći, duži, obilniji, manje obilan… Svaki poremećaj, naravno, nije razlog za zabrinutost, ali ako redovno pratite ritam i „karakter“ svojih ciklusa i na vreme posećujete lekara, možete izbeći mnoge zdravstvene probleme ili ih barem izlečiti dok su još u početnoj fazi.

Poremećaji menstrualnog ciklusa

Intermenstrualno krvarenje – oskudno krvarenje između 13. i 15. dana ciklusa (u periodu ovulacije) uzrokovano padom estrogena.

Premenstrualno krvarenje – nastaje nekoliko dana (najviše 10) pre početka prave menstruacije, oskudnije je i fca njega se nadovezuje menstruacija. Najčešći uzrok je insuficijencija žutog tela, odnosno niži nivo progesterona. Međutim, uzrok može biti i promena na grliću materice.

Postmenstrualno krvarenje – jače ili slabije krvarenje koje se nadovezuje na menstruaciju, a uzrok je upalne ili hormonske prirode.

Hipermenoreja – nenormalno obilna menstruacija koja traje i preko sedam dana, uzroci su organske prirode (miomi, polipi uterusa, upala materice). Uzrok može biti i neka bolest hematopojasnog sistema ili bubrega, kao i koagulopatija.

Hipomenoreja – nenormalno oskudne menstruacije najčešće su uzrokovane oštećenjima unutar materice koja nastaju kao posledica kiretaže, prilikom ekstrakcije posteljice posle porođaja, a mogu nastati i kao posledica upale sluzo-kože materice.

Izostanak menstruacije

Ukoliko nakon prethodno urednih ciklusa menstruacija potpuno izostane, najpre treba pomisliti na trudnoću, ali izostanak može biti uzrokovan i naglim gubitkom telesne mase ili preteranim treninzima kod devojaka i žena koje se bave takmičarskim sportom.

Prirodno lečenje

Konopljika (Vitex agnus-castus) je, zbog semenki koje se mogu koristiti kao zamena za biber, poznata pod nazivom divlji biber. Koristi se u lečenju poremećaja menstrualnog ciklusa, oligomenoreje, polimenoreje, sindroma policističnih jajnika, endometrioze i neplodnosti. Delovanjem na hipofizu uravnotežuje hormone estrogen i progesteron, a reguliše i ravnotežu muških polnih hormona. Ublažava simptome PMS-a. Deluje smirujuće i relaksirajuće, ublažava napade panike i poboljšava koncentraciju.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.