Dijabetes i mršavljenje – najčešće greške

Ne samo da će vam smanjenje telesne težine pomoći da se osećate i izgledate bolje, već će vam pomoći da smanjite nivo šećera u krvi i da držite vrednosti šećera u krvi pod kontrolom. Kod nas se pod pojmom dijete podrazumeva restriktivna dijeta koja ima za cilj gubitak kilograma, o čemu će u daljem tekstu biti reči. Pored toga, kod osoba koje boluju od dijabetesa značajna je i pravilna ishrana, odnosno režim ishrane (dijeta) kojoj bi održali adekvatne nivoe šećera u krvi. Naravno da postoji bezbroj dijeta koje vam nude razne pogodnosti, ali se trudite kada su u pitanju mršavljenje i šećerna bolest da ne nepravite sledeće greške.

Prva greška kod osoba koje boluju od šećerne bolesti prave je da izbegavaju sve ugljene hidrate. Nisu vam svi ugljeni hidrati neprijatelji. Iako se generalno ugljeni hidrati pretvaraju u glukozu, što nije dobro ako bolujete od dijabetesa, izvesna količina ugljenih hidrata je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Svi procesi u organizmu zahtevaju ugljene hidrate, neročito vaš mozak. Iako bolujete od dijabetesa, i dalje je neophodno da 50 % energije u toku dana unesete u obliku ugljenih hidrata. Kod osoba koje uzimaju lekove koji povećavaju nivo insulina u krvi ( preparati sulfonilureje ili meglitinidi) može doći do preniskih vrednosti šećera u krvi, ukoliko se ne unosi potrebna količina ugljenih hidrata. Uvek je neophodno konsultovati lekara ili dijetetičara oko optimalne ishrane, kako biste uneli adekvatne količine ugljenih hidrata, masti i proteina u toku dana.

Druga greška koju prave osobe koje boluju od šećerne bolesti, a žele da smršaju je da ne jedu dug period vremena ili da preskaču obroke. Ovo je velika greška. Osobe koje boluju od dijabetesa moraju da jedu svakih 3 do 4 sata. Na ovaj način održavate konstantnu metaboličku aktivnost i prevenirate prevelike skokove ili padove šećera u krvi. Ukoliko ne jedete dug period vremena, vrednosti šećera u krvi pašće nisko te će se javiti vičija glad, što nosi rizik od prejedanja, što će opet sa druge strane prekomerno povećati vrednosti glukoze u krvi. Jako je važno da se pridržavate broja porcija u toku dana i količine hrane i kalorija koju treba da unesete.

Treća najčešća greška jeste upotreba velike količine dijetetskih proizvoda. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji vam mogu pomoći u smanjenju kilaže, ali treba se zapitati šta posle. Poenta dijete je da se nakon smanjenja kilaže nastavite da se hranite zdravo i održite željenu telesnu masu i nivo glukoze u krvi. Nećete moći ceo život da jedete niskokalorijske proizvode (šejkove i štanglice). Još jedna loša strana ovakve ishrane je da su svi ovi proizvodi puni veštačkih boja i zaslađivača, od kojih neki imaju dokazana kancerogena dejstva. Uopšteno gledano, stav svakog dijetetičara, bilo da se radi o zdravim osobama ili osobama obolelih od dijabetesa, je da treba jesti što više sirove hrane. Najbolje je jesti hranu u onom obliku u kojem se ona nalazi u prirodi.

Poslednja greška na našoj listi najčešćih grešaka kod gubitka kilograma kod obolelih dijabetesa jeste nedostatak fizičke aktivnosti koji će pratiti dijetu i biti individualno prilagođena. Svi pacijenti koji imaju dobro regulisane vrednosti glikemije shvataju ulogu fizičke aktivnosti jako ozbiljno. Smatra se da je optimalan odnos gubitka 80 % telesne mase usled promena u ishrani, dok ostalih 20 % treba izgubiti kroz adekvatnu fizičku aktivnost. Vežbanje je jako važno kod ljudi koji žele da izgube ili sačuvaju telesnu masu. Vežbanje dokazano pomaže u održavanju adekvatnih vrednosti glukoze u krvi kod osoba sa šećernom bolesti, i smanjuje mogućnost nastanka komplikacija dijabetesa. Važno je imati bar 30 minuta aerobnog treninga 3 do 4 puta nedeljno. Vežba snage mogu pomoći, jer što ste snažniji u većoj meri pokrećete metaboličke funkcije te sagorevate više kalorija.

Biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi Floradijabet®

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi pomažu svima koji imaju povišen šećer da lakše kontrolišu njegov nivo i da smanje upotrebu lekova, kao i da umanje nagle skokove šećera usled stresa ili obilne ishrane.

To je posebno bitno za mlade ljude koji su dijabetičari, kako im unutrašnji organi ne bi ubrzano starili, tim pre što je ishranu dece teško kontrolisati.

Floradijabet® biljne kapi za šećer su odlična preventiva u tom slučaju.