Pobedite nesanicu na prirodan način

Pobedite nesanicu na prirodan način

Pobedite nesanicu na potpuno prirodan način uz prirodne preparate od lekovitih biljaka. Najpopularniji do sada prirodni lekovi za nesanicu su lavanda i valerijana, ali spomenućemo i druge lekovite biljke.

Pobedite nesanicu na prirodan način

Lavanda se od davnina koristi kao biljka za smirenje, opuštanje i lakši san. Može se koristiti dermalno (na koži), oralno i inhalacijski. Ovo je netoksična biljka i može se preporučiti i protiv problema spavanja i za lakše uspavljivanje male dece. Popularni su i plišani medvedići ili jastučići punjeni lavandom koji otpuštajući miris, smiruju dete pri uspavljivanju.

Valerijana ili odoljen biljni je sedativ i anksiolitik. Kao lekovito sredstvo koristi se podanak i koren koji ima karakterističan i neugodan miris. Mnoge kliničke studije dokazale su povoljno delovanje valerijane kao sedativa.

Može se primjenjivati kao čaj, tinktura, u obliku tableta ili kapsula. Valerijana nije toksična i uglavnom nema nuspojava. Od mogućih nuspojava u literaturi se spominje moguće sniženje krvnog pritiska. Ne preporučuje se uzimati u kombinaciji sa sedativima ili hipnoticima. Na tržištu postoji puno preparata s valerijanom kao samostalnom biljkom ili u kombinacijama s pasiflorom, matičnjakom, hmeljem, nanom.

Pasiflora se često koristi kod problema nesanice. Ova biljka ima karakterističan izgled, zeljasta je puzavica s vrlo specifičnim cvetom ljubičaste boje. U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo biljke. Pasiflora deluje protiv nervoze, nemira, nesanice i teskobe.

Karakteristična je po tome što nema sedirajući efekt kao valerijana, a pomaže u situacijama kada se osoba često budi noću i teško zaspi.

Pasiflora ima puno manje interakcija s drugim preparatima nego li recimo, gospina trava. Pasiflora se može koristiti kao pomoć u odvikavanju od lekova, na primer, benzodiazepina. Oprez je potreban prilikom vožnje jer izaziva pospanost pa se ne preporučuje koristiti ove preparate pre vožnje.

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg veka. Matičnjak ima sposobnost da umiri um i smanji anksioznost. Plus, izvrsnog je ukusa.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *