Pobedite nesanicu na prirodan način

Pobedite nesanicu na potpuno prirodan način uz prirodne preparate od lekovitih biljaka. Najpopularniji do sada prirodni lekovi za nesanicu su lavanda i valerijana, ali spomenućemo i druge lekovite biljke.

Pobedite nesanicu na prirodan način

Lavanda se od davnina koristi kao biljka za smirenje, opuštanje i lakši san. Može se koristiti dermalno (na koži), oralno i inhalacijski. Ovo je netoksična biljka i može se preporučiti i protiv problema spavanja i za lakše uspavljivanje male dece. Popularni su i plišani medvedići ili jastučići punjeni lavandom koji otpuštajući miris, smiruju dete pri uspavljivanju.

Valerijana ili odoljen biljni je sedativ i anksiolitik. Kao lekovito sredstvo koristi se podanak i koren koji ima karakterističan i neugodan miris. Mnoge kliničke studije dokazale su povoljno delovanje valerijane kao sedativa.

Može se primjenjivati kao čaj, tinktura, u obliku tableta ili kapsula. Valerijana nije toksična i uglavnom nema nuspojava. Od mogućih nuspojava u literaturi se spominje moguće sniženje krvnog pritiska. Ne preporučuje se uzimati u kombinaciji sa sedativima ili hipnoticima. Na tržištu postoji puno preparata s valerijanom kao samostalnom biljkom ili u kombinacijama s pasiflorom, matičnjakom, hmeljem, nanom.

Pasiflora se često koristi kod problema nesanice. Ova biljka ima karakterističan izgled, zeljasta je puzavica s vrlo specifičnim cvetom ljubičaste boje. U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo biljke. Pasiflora deluje protiv nervoze, nemira, nesanice i teskobe.

Karakteristična je po tome što nema sedirajući efekt kao valerijana, a pomaže u situacijama kada se osoba često budi noću i teško zaspi.

Pasiflora ima puno manje interakcija s drugim preparatima nego li recimo, gospina trava. Pasiflora se može koristiti kao pomoć u odvikavanju od lekova, na primer, benzodiazepina. Oprez je potreban prilikom vožnje jer izaziva pospanost pa se ne preporučuje koristiti ove preparate pre vožnje.

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg veka. Matičnjak ima sposobnost da umiri um i smanji anksioznost. Plus, izvrsnog je ukusa.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.