Minerali koji nedostaju ženama

Minerali koji nedostaju ženama

Kalijum, bakar i magnezijum su samo neki od ključnih vitamina i minerala koji nedostaju ženama, a naročito su ugrožene one između 20 i 30 godina. Još neki od vitamina i minerala koji nedostaju u ishrani suvremenih žena su gvožđe, kalcijum i jod.

Prosečnoj ženi u proseku nedostaje sedam od osam ključnih minerala, a prosečnom muškarcu pet od osam.

Ključni vitamini i minerali koji su neophodni za funkcionisanje organizma

  • Magnezijum je važan za dobro funkcionisanje mišića, ključan u radu nervnog sistema i neizostavan za zdrave kosti. Naći ćete ga u zelenom povrću, mleku, semenkama suncokreta i indijskom orahu.
  • Kalijum je, kao i magnezijum, neophodan za nervni sistem i mišiće. Osim toga, on reguliše i krvni pritisak. Naći ćete ga u žitaricama, mahunarkama, mesu i mleku.
  • Bakar pomaže da se iskoristi energija iz hrane, pomaže u održavanju boje kose i kože i pomaže u jačanju imunog sistema. Naći ćete ga u mahunarkama, jetri i orašastim plodovima.
  • Selen pomaže u nastanku sperme i ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Pomaže i zdravlju kose i noktiju, a nalazi se u najvećoj meri u morskoj hrani i brazilskim orasima.
  • Jod je neophodan za proizvodnju hormona za rast, posebno mozga. Ima ga u mleku i morskoj hrani.
  • Gvožđe pomaže u nastajanju crvenih krvnih zrnaca. Ima ga u crvenom mesu i jajima.
  • Cink je neophodan za plodnost, a ima ga u orašastim plodovima i crvenom mesu.
  • Kalcijum je neophodan za zdrave kosti, jake mišiće i zgrušavanje krvi. Ima ga u mlečnim proizvodima, konzerviranoj ribi i zelenom povrću.

Dokazano je da gvožđe poboljšava sportske performanse kod sportistkinja u reproduktivnim godinama. S obzirom na to da se taj mineral gubi ne samo putem krvi (tokom menstruacije), već i putem znojenja, posebno treba da budu obazrive žene koje se bave napornim fizičkim aktivnostima. Sa količinom gvožđa treba biti oprezan jer prekomerni unos izaziva stomačne probleme i ćelijska oštećenja.

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije).

Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

Preporučuje se takođe  kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × one =