Ishrana kod hemoroida

Ishrana kod hemoroida

Hemoroidi podjednako pogađaju i muškarce i žene i mlade i stare. Hemoroidi su najčešće posledica dugog sedenja ili stajanja pa su vrlo rašireni među poslovnim ljudima koji većinu dana provode u kancelariji.

Ishrana kod hemoroida

Važno je izbegavati konstipaciju ili stvaranje tvrde stolice, koji već nastalo stanje mogu pogoršati i dovesti do krvarenja hemoroida. Tu pomažu vlakna u namirnicama poput avokada, pasulja, smokvi, čia semena i orašastih plodova (orasi, bademi, lešnici).

Hrana koju je potrebno izbegavati: crveno meso, mesne prerađevine, procesirane proizvode i čokoladu. Treba izbegavati kafu i alkohol (posebno crno vino).

Unositi dovoljno vode

U suprotnom ponovo dolazi do konstipacije i tvrdih stolica koji samo pogoršavaju stanje. Preporuka je popiti bar po jednu čašu vode pre svakog obroka i svake užine u toku dana.

Fermentovana hrana i probiotici

Održavaju odgovarajuće bakterije u digestivnom traktu i zaslužni su za pravilno pražnjenje creva. Posebno se preporučuje kefir i jogurt.

Smanjiti alkohol i začinjenu hranu

Ograničiti alkohol i začinjenu hranu ili u potpunosti izbaciti oba. Alkohol dovodi do dehidratacije i time pogoršava stanje hemoroida. Dok konzumiranje začinjene hrane pojačava bol i krvarenje prilikom pražnjenja creva.

Izbegavajte naprezanje prilikom vršenja nužde

Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje, kada osetite potrebu, obavite nuždu u tom momentu. Dalje zadržavanje dovodi do očvršćivanja stolice, što zahteva dodatno naprezanje i pogoršava stanje.

Sprečite konstipaciju

Zatvor se izbegava poštovanjem ovih par gore napomenutih pravila što se tiče navika u ishrani. Na to se i dodaje redovna fizička aktivnost.

Izbegavajte čitanje dok ste na toaletu

Predugo sedenje pogoršava simptome, dovodi do dugotrajnijeg naprezanja.

Higijena nakon vršenja nužde je obavezna

Preporučuje se pranje mlakom vodom nakon vršenja nužde a ne upotreba toaletnog papira, jer zaostale fekalije i njegova grublja upotreba dovode do pogoršanja simptoma.

Nemojte da ignorišete hemoroide. Sami od sebe se retko povlače, pa zbog toga morate da se pozabavite načinima prirodnog lečenja. Kada je u pitanju slabiji vid hemoroida onda se on može izlečiti i na prirodan način. Tada treba da se konzumira velika količina tečnosti, a ishrana mora da bude bogata vlaknastom hranom.

Tinkture koje se prave od lekovitog bilja mogu biti od velike pomoći prilikom lečenja hemoroida. Uz sve to, lečenje hemoroida zahteva i svakodnevno kupanje u toploj, maltene – vreloj vodi.