Menstrualni grčevi

Menstrualni grčevi

Menstrualni grčevi se javljaju kada se mišićni zid materice zategne kako bi se podstaklo isticanje njenog obložnog sloja. Osećaj bola je posledica kontrakcije zida koji komprimira krvne žile, koji privremeno prekida dotok krvi, a time i kiseonika u matericu. Smatra se da do 20 posto žena ima bolove tokom mesečnog perioda.

Đumbir

Đumbir ima značajan efekt u ublažavanju intenziteta i trajanja bola.

Orgazam

Iako nema mnogo dokaza da seks i orgazam pomažu kod menstrualnih grčeva, moguće je osetiti privremeno ublažavanje bolova kada se mišići počnu opuštati nakon orgazma.

Vežbanje

Različite studije su pokazale da žene koje vežbaju mogu imati manje bolne menstruacije, ali važno je naglasiti i to da su te žene vežbale tokom celog meseca.

Stručnjaci predlažu blage vežbe kao što su plivanje, hodanje ili vožnja biciklom, a tehnike masaže i relaksacije kao što su joga ili pilates takođe mogu biti korisne.

Važno je ostati hidriran

Dehidratacija može pogoršati grčeve tako da žene moraju piti puno vode i umereno konzumirati alkohol i kofein.

Osim što pomažu kod hidratacije, biljni čajevi mogu biti korisni. Takođe, toplota može biti efikasna u ublažavanju grčeva. Topla kupka ili tuširanje toplom vodom mogu biti od pomoći, kao i kreme za ublažavanje bolova u mišićima.

Floravitex kapi

Floravitex kapi pomažu kod neredovnog menstrualnog ciklusa početkom puberteta i u kasnijoj dobi, dismenoreje (bolne menstruacije), akutna i hronična upala jajnika, akutna i hronična upala materice, treća i šesta grupa vaginalnog sekreta, benigne ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, pred menstrualni sindrom – PMS.

Floravitex kapi utiču na još jedan hormon – prolaktin (hormon koji utiče na mlečne žlezde) može biti povećan u tom periodu, dovodeći do bola u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *