Menstrualne tegobe

Menstrualne tegobe

Sasvim normalna je pojava da osetite bolove u predelu stomaka, donjih leđa i prepona kada imate menstrualne tegobe. Tokom ovog perioda, mišići materice se stežu i opuštaju naizmenično zbog supstance koja se naziva prostaglandin. Iz tog razloga ćete nekada osetiti grčeve, što znači da vaši mišići rade više nego uobičajeno.

Ukoliko imate blage, ili bolove srednje jačine, pokušajte sa prirodnim lekovima, pre nego što odlučite da odete u apoteku i uzmete nešto jače. Evo nekoliko saveta kako možete da rešite problem bolnih menstruacija.

Toplota

Grejanje donjeg stomaka je najlakši način da se kontrolišu menstrualne tegobe. Toplota pomaže mišićima da se opuste u materici. Postavite toplu krpu na donji deo stomaka i donji deo leđa. Možete to isto uraditi i sa flašom tople vode. Držite uz sebe dok ne osetite olakšanje. Čak i topla kupka vam može pomoći da olakšate bol i da se opustite.

Radite blage vežbe

Pošto ste naduveni, sigurno želite samo da ležite i odmarate. Međutim, malo vežbanja može rešiti vaš problem sa bolovima. Naravno, nije cilj da se preforsirate i budete još umorniji nego što jeste, pa možete praktikovati blage aerobne vežbe kao što su šetnja ili joga.

Budite hidrirani

Sigurno je da ne možete piti baš bilo šta i nadati se da ćete izlečiti svoje stomačne bolove, međutim, postoji nekoliko pića koja možete isprobati. Od vode bi trebalo da počnete, jer voda, ma koliko to delovalo čudno, sprečava zadržavanje vode, i sprečava nadimanje. Takođe, trebalo bi da povećate i unos hrane sa visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, celer i bobičasto voće.

Đumbir

Ova biljka koja greje može umanjiti grčeve i ublažiti nivoe bola. U jednom istraživanju koje je sprovedeno 2009. godine, žene koje uzimale kapsule od 250 miligrama đumbira četiri puta dnevno u periodu od tri dana od početka menstruacije, osetile su mnogo manji bol, ili nedostatak istog.

Cimet

Cimet ima antizapaljenska i antigrčevna svojstva koja mogu da umanje menstrualne bolove i grčeve. Pored toga, cimet je odličan izvor dijeteskih vlakana, kalcijuma, mangana i gvožđa. Možete napraviti čaj od cimeta tako što ćete dodati jednu četvrtinu kašike cimeta sipati u šolju vrele vode. Neka odstoji do pet minuta, dodajte malo meda i pijte polako. Popijte dve do tri šolje ovog čaja dan, dva pre početka ciklusa kako biste sprečili pojavu grčeva.

Izbegavanje neke hrane

Tokom ciklusa bi najbolje bilo izbegavati hranu koja izaziva nadimanje i nakupljanje vode. Neki od glavnih uzročnika takvih stanja jesu: masna, to jest, takozvana brza hrana, alkohol, pića puna ugljenih hidrata, kofein i slana hrana.

Smanjenjem ili potpunim ukidanjem ove hrane možete umanjiti grčeve ili smanjiti bol. Umesto nezdrave hrane, pokušajte da pijete više vode ili čaja sa đumbirom i mentom, ili pak tople vode sa limunom. Ukoliko vam je potreban šećer, gledajte da to bude zdrav šećer, najbolje iz jagode ili maline.

Floravitex kapi

Floravitex kapi pomažu kod neredovnog menstrualnog ciklusa početkom puberteta i u kasnijoj dobi, dismenoreje (bolne menstruacije), akutna i hronična upala jajnika, akutna i hronična upala materice, treća i šesta grupa vaginalnog sekreta, benigne ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, pred menstrualni sindrom – PMS.

Floravitex kapi utiču na još jedan hormon – prolaktin (hormon koji utiče na mlečne žlezde) može biti povećan u tom periodu, dovodeći do bola u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 4 =