Menopauza i promene koje nastaju

menopauza i promene

Menopauza nije bolest koju treba lečiti. Ona predstavlja veliku životnu promenu na koju se morate navići, što nekim ženama teško pada. Valunzi (talasi vrućine), gojenje, zadržavanje vode u organizmu, poremećaj krvnog pritiska, lupanje srca, suvoća vagine, neki su od najčešćih problema sa kojima se žene susreću u ovom periodu.

Činjenica da menstruacije prestaju, da je jedan segment polnog života završen, da niste više mladi, neke žene baca u očaj, izaziva depresiju, nervozu i neraspoloženje.

Promene kod menopauze

Više od polovine žena tokom ovog perioda imaju neke od simptoma – neregularne cikluse, nalete toplote (valunge), noćno znojenje, suvoću vagine, umor, nesanicu, promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, suvu kožu i kosu.

Neko može imati samo blage, a neko veoma izražene tegobe. Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze, urinarne inkontinencije, povećanja telesne mase i problema sa intimnim odnosima.

Ukoliko su tegobe veoma izražene, moguće ih je ublažiti ili čak kompletno ukloniti hormonskom supstitucionom terapijom, nadoknadom hormona koje inače luči telo žene – niskim dozama estrogena sa ili bez progestogena.

Saveti

  • Izbegavajte stresne situacije, ne naprežite se previše i što više se odmarajte
  • Pokušajte da se rekreativno bavite nekim sportom , naravno bez preteranog zamaranja.
  • Ishranu obogatite sa puno svežeg voća i povrća koje treba da bede vaša osnovna hrana. Izbegavajte masnoće, mleko i mlečne proizvode (izuzetak su kefir i probiotički jogurt). Jedite što više soje u svim oblicima. Soja je jedan od najboljih prirodnih izvora fitoestrogena.
  • Uzdržite se od pušenja, konzumiranja stimulativnih napitaka (kafa, čaj) i alkohola.
  • Trudite se da pronađete vremena za sebe, nađite hobi, čitajte.

Biljni čajevi mogu biti od velike pomoći

Probajte mešavinu žalfije, matičnjaka, hajdučice, kamilice i morača. Ako patite od anemije i niskog pritiska odaberite koprivu. Ako je vaš problem visok pritisak i lupanje srca odlučite se za imelu koja je i odličan hormonalni balanser. Čaj od kantariona je izvanredan antidepresiv. Možete ga piti čistog ili sa umirujućim matičnjakom, dve do tri šolje na dan.

Postoje mnogi načini da se ove neprijatne pojave preduprede već i pre samog nastanka, a veliku ulogu u tom procesu igra sama žena i njeni redovni odlasci lekaru, pri čemu je veoma bitno stanje psihe i sopstveni uvid u problem.

Virak pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.).

Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.