Komplikacije šećerne bolesti i prirodno lečenje

Šećerna bolest, ili dijabetes, ubraja se u endokrine bolesti, a smatra se da je moderan način života doveo do toga da je broj obolelih u stalnom porastu. Do šećerne bolesti dolazi kada žlezda pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina. Insulin je neophodan i ima funkciju u organizmu da šećer iz krvi dostavi ćelijama.

Komplikacije šećerne bolesti

Oči

Osoba koja oboli od dijabetesa mora da odlazi na oftalmološke preglede najmanje dva puta godišnje. Šećerna bolest je glavni uzročnik slepila kod odraslih, a oftalmološke komplikacije koje ona izaziva su: dijabetička retinopatija (oboljenje mrežnjače), katarakta (zamućenje sočiva oka), glaukom (povećanje očnog pritiska i promena na očnom živcu).

Bubrezi

Tokom godina, dijabetes i visok krvni pritisak mogu oštetiti krvne žile u bubrezima. Dijabetička nefropatija je jedna od pritajenih i poznih komplikacija, obično joj prethodi bar desetak godina trajanja dijabeta. Prvi znak da su bubrezi oštećeni jeste pojava proteina u urinu. Simptomi su: učestalo mokrenje, oticanje stopala i zglobova, umor i bledilo kože. Izbegavanjem nefrotoksičnih lekova, smanjenem unosa masnoća i kontrolom šećera u krvi može se sprečiti dalje narušavanje funkcije bubrega.

Stopala

Ljudi sa dijabetesom moraju posebno voditi računa o svojim stopalima. Oštećenje nerava, problemi u cirkulaciji i infekcije mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa stopalima koji za rezultat mogu da imaju operaciju ili čak amputaciju. Održavanjem lične higijene stopala, pravilnim sečenjem noktiju (zbog urastanja) i izbegavanjem tesne obuće mogu se sprečiti infekcije.

Zubi

Dijabetičari imaju veće potrebe za stomatološkom kontrolom, pošto su skloni paradentozi. U slučaju vađenja zuba ili hirurške intervencije mogu da očekuju duži period oporavka uz redovne kontrole kod zubara i hirurga. Bilo koja hirurška intervencija moguća je samo ako je nivo šećera u krvi pod kontrolom. Stomatolozi obično dijabetičarima preporučuju da se intervencije na zubima obave ujutru. Zbog smanjene količine pljuvačke u ustima koja doprinosi prirodnom čišćenju zuba, za dijabetičare je detaljna higijena zuba veoma bitna.

Nervi

Kod 60 – 70 odsto pacijenata dijabetes uzrokuje neuropatiju (oštećenje nerava). Simptomi su: trnjenje, osećaj peckanja, koji obično počinje u prstima i zatim se širi na ruke i noge. Dijabetesna neuropatija je neizlečiva bolest. Najbolji način za ublažavanje teškoća je dobro regulisan sadržaj glukoze u krvi, dok je bolove moguće ublažiti lekovima.

Srce i krvni sudovi

Merenje krvnog pritiska je važna mera samokontrole šećerne bolesti. Opterećenje i popuštanje srca javljaju se kod nekih dijabetičara posle višegodišnjeg prisutnog povišenog krvnog pritiska ili oštećenja krvnih sudova srca. Normalan krvni pritisak kod dijabetičara ne bi trebalo da prelazi 140/80 mmHg

Makrovaskularne komplikacije se odnose na velike krvne sudove, te dovode do srčanog ili moždanog udara, i gangrene stopala kod dijabetičara. Mikrovaskularne komplikacije zahvataju najmanje krvne sudove.

Učestalost komplikacija kod dijabetesa zavisi od brojnih faktora, najčešće od stepena regulacije šećera u krvi i genetskih predispozicija.

Prirodno lečenje šećerne bolesti

Kad su u pitanju prirodni lekovi za dijabetes možemo reći da je ishrana lek broj 1. Ako naučite da se pravilno hranite moći ćete da kontrolišete dijabetes i bez lekova.

Od prirodnih lekova koji se mogu kupiti u apoteci najpoznatiji je Floradijabet. Floradijabet se uzima tri puta dnevno po 30 kapi, sa vodom ili čajem, između obroka.

Cimet je takođe poznat prirodni lek za dijabetes. Uzmite jednu kašičicu cimeta posle obroka svakog dana. Cimet će uticati na sporiju apsorbciju glukoze što će sprečiti nagli skok šećera. Ovaj začin ipak nije magičan i ne treba se oslanjati samo na njega.

Reiši gljiva – Ganoderma lucidum je još jedan prirodni lek za dijabetes, preparati od ove gljive se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane a od nje se može praviti i čaj.

Postoje i brojni drugi prirodni lekovi za dijabetes, jedan od njih je i mešavina limuna i celera.

Očistiti i izrendati koren celera staviti u šerpu pa preliti svežim sokom od jednog limuna. Poklopiti šerpu i staviti je u drugu, veću šerpu sa vodom. Kuvati dok voda u donjoj šerpi ne provri. Smanjiti temperaturu na minimum i kuvati 2 sata. Posle skidanja sa vatre ne otvarajte šerpu već ostavite da se tako ohladi pa sipajte u teglu. Dobro zatvorite teglu i ostavite u frižider. Uzimajte svakog jutra jednu kašiku pola sata pre jela.