Menopauza

Valunzi i noćno znojenje su najčešća stanja na koja se žene u perimenopauzi i menopauzi žale. To uopšte ne iznenađuje, jer oko 75% žena to doživljava.

Nejasno je šta uzrokuje nastanak valunga, ali se veruje da hormonske promene čine “termostat” u mozgu osetljivijim na percepcione promene temperature, a usled čega dolazi do navale vrućine.

Vaginalna suvoća

Niži nivo estrogena dovodi do manjeg nivoa podmazivanja vaginalnog tkiva prirodnim putem. Suvoća omogućava bakterijama da lakše dođu do urinarnog trakta pa se najčešće preporučuje korištenje lubrikanata ili krema koje sadrže estrogen.

Gubitak koštane mase

Istraživanja pokazuju da žene mogu izgubiti i do 20% koštane mase tokom perioda od pet do sedam godina, nakon poslednje menstruacije, a čini se da je glavni krivac za ovo smanjen nivo estrogena. Da bi vaše kosti bile jake, unosite dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.

Ženama koje su u postmenopauzi, starosti pedeset i više godina, preporučuje se dnevno unošenje kalcijuma u iznosu od 1 200 mg i vitamina D u iznosu od 800 do 1 000 intenacionalnih jedinica.

Debljanje

Estrogen utiče na delove tela u kojima se skladište masnoće pa kada se njegov nivo smanji tada može doći i do debljanja, posebno u predelu struka. Da biste ovo sprečili, preporučuje se da se zdravo hranite i svakodnevno upražnjavate fizičke aktivnosti.

Zdrave nezasićene i polinezasićene masti povezuju se sa smanjenjem tvrdoglavog sala u predelu struka, a njihovi najbolji izvori su orašasti plodovi, masne vrste ribe i avokado.

Proređivanje kose

Kada je nivo estrogena visok (što je slučaj prilikom trudnoće), tada i kosa izgleda odlično. Međutim, kada taj nivo padne tokom menopauze, folikule dlake ulaze u fazu mirovanja, a što može uzrokovati prorjeđivanje i opadanje kose.

Kožni problemi

Hormonske promene mogu dovesti do nastanka suve kože, izraženijih bora i bubuljica. Tokom menopauze, lojne žlezde usporavaju proizvodnju ulja, ostavljajući kožu vidno suvljom. Bilo bi veoma dobro da počnete sa korišćenjem hidratantnih krema koje sadrže hijaluronsku kiselinu, jer vam one mogu pomoći da vratite vlažnost koži.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *