Maslačak pomaže kod depresije, anemije, kožnih oboljenja…

Maslačak je izrazito zdrava biljka i može se koristiti u ishrani ljudi, ali i kao veoma snažan biljni lek. On je veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vlakana, kalijuma, gvožđa, cinka i fosfora. Takođe, maslačak sadrži proteine i to veću količinu od spanaća. Od davnina se koristi u lečenju anemije, kožnih oboljenja i depresije.

  • Maslačak deluje kao blagi laksativ koji poboljšava probavu, stimuliše apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crevima.
  • On deluje kao diuretik i pomaže bubrezima u “čišćenju toksina” i eliminisanju viška soli i vode. To, takođe, sprečava i rast mikroba u urinarnom traktu.
  • Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije i nivoa elektrolita u organizmu.
  • Svi delovi maslačka bogat su izvor antioksidanata koji sprečavaju oštećenja ćelija uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala. Na taj način dolazi do usporavanja procesa starenja ćelija.
  • Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslačak deluje protiv raka i to tako što usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava njihovo širenje. Lišće maslačka posebno je bogato antioksidantima i fitonutrijentima koji su veoma uspešni u borbi protiv raka.
  • Najnovija istraživanja pokazuju da ova prekrasna biljka snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola.
  • Maslačak povećava proizvodnju žuči i smanjuje zapaljenja žučne kese.
  • On sadrži esencijalne masne kiseline i fitonutrijente koji smanjuju upalne procese u celom organizmu.
  • Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije imunološkog sistema i da je veoma delotvoran u borbi protiv mikroba i gljivica.
  • Lišće, cvet i koren maslačka su jestivi. Oni imaju blago gorak ukus koji se može smanjiti kuvanjem.

Maslačak se smatra bezbednom biljkom za ishranu ljudi. Ipak, neke osobe mogu biti i alergične na njega. Ukoliko ste alergični na ambroziju, hrizanteme, neven, kamilicu, hajdučku travu ili bele rade, ne preporučuje se da koristite maslačak. Takođe, trudnice, dojilje i osobe koje koriste prepisane lekove trebale bi se posavetovati sa doktorom ili farmaceutom pre dodavanja maslačka u ishranu.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti, nervoze i depresije i kod težih oblika nesanice.