Ne zanemarujte simptome loše cirkulacije

Ne zanemarujte simptome loše cirkulacije

Zanemarivanjem prvih simptoma loše cirkulacije može doći do hroničnih, ali i kobnih bolesti nogu. Zbog toga vam donosimo upozorenja, savete i prirodne recepte kako lečiti ili, bolje, sprečiti bolesti.
Krv snabdeva sve delove tela hranjivim materijama. Na povratnom putu ona prikuplja štetne proizvode nastale izmenom materija. Šta se dešava kada neki organ ne dobija dovoljno krvi?

Tkiva ne dobijaju neophodnu količinu materija i kiseonika potrebnih za normalno funkcionisanje i nastaje tzv. hipoksija, kada se usporava izmena materija koja može završiti degeneracijom tkiva, upalom i sličnim poremećajima. Ukratko, zdravlje našeg organizma zavisi u celosti o pravilnoj cirkulaciji krvi, a posebno o stanju arterija. Noge stradaju pre svega zbog pomanjkanja kiseonika.

Kakvi problemi nastaju usled poremećaja cirkulacije krvi u arterijama i kapilarima?

Većina nas iskusila je stanje hladnih stopala koja se nikako ne mogu zagrejati, ni uz pomoć toplih čarapa, ni vunenih pokrivača. Ali, to zapravo i nije čudno, jer je u tom delu tela vrlo malo mišića, koji inače pomažu da se sačuva toplota. Nema potkožnog masnog tkiva, ali zato postoji relativno velika površina koja ispušta toplotu.

Uzrok smrzavanja nogu može biti poremećena kapilarna cirkulacija. To se dešava smanjenjem krvnog pritiska ili grčenjem krvnih žila. Ponekad je za smrzavanje nogu kriva moda. Nose li žene čarape od tankih materijala ili pretesnu obuću, prsti nogu ne mogu se pomerati i može doći do poremećaja u cirkulaciji krvi, a jedna od posledica je i pogoršano očuvanje toplote. Ozebu li vam noge, taj problem će se posredno odraziti na čitav naš organizam, jer, naime, ozebline pridonose razvoju velikog broja upalnih oboljenja. Najčešće dolazi do bronhitisa, angine, cistisa, a takođe i do pogoršanja hroničnih oboljenja ženskih polnih organa.

Cirkulacija i šećerna bolest

Ako ste primetili da vam se stopala i prsti ruku često znoje bez vidljivih razloga, ako u rukama i nogama osećate svrbež, utrnuće, vatru, probadanje i sl. što pre preduzmite pregled krvi i analizu šećera, jer navedeni simptomi mogu biti prvi znaci teškog i veoma raširenog oboljenja – šećerne bolesti.

Popratno oboljenje šećerne bolesti koje se u medicini naziva periferna dijabetička neuropija posledica je poremećaja kapilarne cirkulacije krvi, koje dovodi do nedovoljnog snabdevanja krvlju perifernih živaca kostiju ruku i stopala. U težim slučajevima bolesti na tabanima stopala pojavljuju se čirevi i čak gnojni procesi, a da bolesnik ne oseća bol jer su živčani završeci postali potpuno neosetljivi.

Saveti za bolju cirkulaciju

Ukoliko se premalo krećete, može doći do ozbiljnih poremećaja u snabdevanju krvi u nogama. Cirkulacija krvi u udovima tokom života i s početkom starenja postaje sve slabija. Krvne žile postaju sve manje prohodne ako jedete previše masnoća, a premalo vitamina. Zapamtite, čim dostignete granicu za penziju, noge vam neće oprostiti takvo ponašanje prema njima. Za dobru pokretljivost u starosti valja se pripremiti još u mladosti.
Obavezno treba raditi gimnastiku za krvne žile.

Treba se oblačiti što toplije i zimi i leti, izbegavajući smrzavanja u bilo koje doba godine.
Pomaže vitaminska terapija (organizmu posebno koristi vitamin E koji proširuje krvne žile i time osigurava normalni dotok krvi u udove). Takođe se preporučuje uzimanje što više vitamina C koji jačaju zidove krvnih žila.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije.

Vendoksin® gel deluje protivupalno i vazoprotektivno, jača zid venskog krvnog suda, smanje osetljivost i propustljivost kapilara, sprečava nastajanje otoka, ubrzava vensku cirkulaciju, pojačava prokrvljenost,  smanje crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuje kožu.