Izlečite HEMOROIDE na prirodan način

Prema statističkim podacima oko trećina čovečanstva pati od tegoba sa hemoroidima, bolesti koja značajno pogoršava kvalitet života. Hemoroidi su, zapravo, proširene vene u području anusa, a mogu da budu unutrašnji i spoljašnji. Proširenje venskog spleta oko anusa najčešće je uzrokovano nezdravim načinom života i stresom. Narodni recepti na bazi bilja mogu biti od velike pomoći u terapiji ovog neprijatnog oboljenja.

Bol, peckanje, kao i krvarenje prilikom pražnjenja creva, glavni su simptomi ove bolesti koja je najčešće uzrokovana nepravilnom ishranom, dugim sedenjem, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, ali i konzumiranjem duvana i alkohola. Međutim, hemoroidi ponekad mogu biti povezani i sa bolestima jetre, kao i karcinomom creva.

Stres i opstipacija – najčešći krivci

Psihička napetost i neredovno pražnjenje creva primarni su uzročnici hemoroida. Ljudi koji su večito u žurbi često nuždu obavljaju na brzinu, a pritisak koji tom prilikom stvaraju analni mišići loše utiče na okolna tkiva. Uz to, dodatno opterećenje rektuma i začepljenje vena, do koga usled toga dolazi, pogoduju pojavi hemoroida.

Lagana šetnja olakšava tegobe

Kao prevencija preporučuje se izbjegavanje duvana i alkohola, kao i masnih, začinjenih jela, uz skidanje suvišnih kilograma i dovoljan unos tečnosti. Poželjna je i redovna fizička aktivnost jer pospešuje krvnu cirkulaciju. Osobama koje pate od tegoba izazvanih hemoroidima savetuje se dnevni odmor od bar desetak minuta, a tom prilikom treba ležati leđima sa nogama na jastuku. Što se tiče lične higijene, preporučuje se svakodnevno tuširanje mlakom vodom, kao i izbegavanje parfimisanih preparata za kupanje. Bolna mesta treba mazati mašću od ljutića, kao i ekstraktom divljeg kestena ili crnog gloga. U vodu za kupanje dobro je dodati limunov sok, čempresovo, ruzmarinovo ili klekino ulje. Muke olakšava i naizmenično tuširanje bolnog mesta toplom i hladnom vodom. Ukoliko je reč o hroničnom obliku hemoroida, nakon pražnjenja creva obolelo mesto treba oprati i namazati mašću od nevena.

Značaj pravilne ishrane

U prevenciji i lečenju hemoroida neophodno je veliku pažnju posvetiti ishrani koja treba da bude obogaćena cinkom, silicijumom, vitaminom C i flavonidima, kojih ima u živinskom mesu, dinji, kiviju, južnom i bobičastom voću, pasulju, grašku, kupusu, paprici, zelenoj salati, spanaću, beloj repi, paradajzu, integralnim žitaricama, jezgrastom voću…. Takođe, preporučuje se da se tokom zime i proleća, obavezno dva dana mesečno, na svaka dva sata uzima po kašika limunovog soka ili da se 7-8 puta na dan pojede kora od limuna.

Ništa bolje od smokve i rotkve

U narodu je od davnina poznato da smokve rešavaju problem sa opstipacijom, a samim tim olakšavaju tegobe izazvane hemoroidima. Preporučuje se da se mesec dana primenjuje sledeći recept: tri do četiri suve smokve potopiti preko noći u vodi, ujutro ih pojesti natašte i popiti vodu u kojoj su stajale. Semenke smokve stimulišu pokretanje creva i olakšavaju njihovo pražnjenje. Kad se ukloni pritisak na anus, hemoroidi će se povući.

U lečenju hemoroida odlične rezultate daje i bela rotkva. U jednom od recepata, savetuje se da se narendana rotkva pomeša sa kašičicom meda i pojede ujutro natašte. Od ovog povrća može se napraviti i sok u koji se doda nekoliko zrna soli, pa se ujutro i uveče uzima rakijska čašica ovog napitka. Ispasirana rotkva pomešana sa mlekom efikasan je melem koji će, ukoliko se njime svakodnevno mažu hemoroidi, otkloniti bol i otok.

Vendoksin kapi se preporučuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.