Lekovite biljke za žene

Lekovite biljke za žene

Ranije nije bilo toliko ginekologa kao danas, ali su žene ipak morale da vode računa o reproduktivnom zdravlju i rešavaju ginekološke probleme. U tome su im mnogo pomagale lekovite biljke za ginekološko zdravlje, a to su virak, konopljika, kantarion, hajdučka trava, crvena detelina, macina trava, cimicifuga i dr. I danas se ove biljke koriste u zvaničnoj i narodnoj medicini.

Virak

Neki travari smatraju da upotrebom ove biljke, mogu da se izbegnu mnoge ginekološke bolesti i potreba za intervencijama. Preporučuju je kod policističnih jajnika i za lečenje neplodnosti. Reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Može se koristiti i u menopauzi. Pravi se čaj od virka, a on se pije ili koristi se spolja za zapiranje protiv upala.

Konopljika

Konopljika je poznata i kao Vitex. Korisna je za pms i bol u grudima. Sastojci iz ove biljke deluju pozitivno na hormonsku ravnotežu, kad su u pitanju nivoi progesterona i estrogena. Ublažava nagle promene raspoloženja i propratne pojave pms. Omogućava mirniji san. Upotreba reguliše redovnost menstruacija.

Kantarion

Kantarion je poznat po svom umirujućem dejstvu na kožu, ali čaj se može koristiti i za zapiranje. Od kantariiona se pravi ulje. Ovo ulje se namoči na tampon i tako se koristi protiv gljivičnih infekcija. Veoma je cenjena biljka od strane žena. Naravno danas postoje i vaginalete od kantariona.

Hajdučka trava

Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i u slučaju obilnog krvarenja. Čaj se može koristiti redovno, jer ne izaziva zavisnost. Dojilje mogu koristiti hajdučku travu spolja za ispucale bradavice.

Crvena detelina

Crvena detelina je poznata kao biljka za ženske probleme, a naročito za tegobe u menopauzi, kao što su naleti vrućine. Simptomi menopauze nastaju zbog hormonskih promena u tom periodu života. Čaj od crvene dateline može pomoći i kod menstrualnih tegoba. Ova biljka se obično kombinuje sa drugim biljkama sličnog dejstva.

Macina trava

Macina trava je poznata i pod nazivom očajnica. Čaj od očajnice ima različite namene, a interesantno je da se kod nas u narodnoj medicini, koristi za regulisanje menstrualnog ciklusa i lečenje neplodnosti kod žena.

Cimicifuga

Cimicifuga je relativno malo poznata biljka kod nas, ali globalno se dosta koristi. Lekari širom sveta preporučuju preparate od ove biljke za ublažavanje simptoma menopauze, a posebno za valunge (neprijatne talase vrućine).

Dong quai

Dong quai ili Angelica sinensis reguliše neredovne menstruacije i ublažava grčeve. Dobar je regulator hormona i opušta mišiće materice.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 4 =