Lek kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti

Lek kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje na prisustvo lekovitih jedinjenja antocijanina.

Sirovi kupus pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti. Kuvani kupus je odlično sredstvo za prolećnu detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan sa medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoriti sok od kupusa.

Lekovito delovanje kupusa

  • deluje preventivno protiv raka
  • potpomaže mršavljenje
  • poboljšava varenje
  • ima antiupalna svojstva
  • leči čir na želucu i dvanaestercu
  • jača imunitet
  • čisti organizam
  • ublažava depresiju i teskobu
  • poboljšava koncentraciju
  • pomaže kod bolesti disajnih puteva

Sok od kupusa protiv čira na želucu

Najpoznatija je primena kupusa protiv čira na želucu. To se postiže zahvaljujući sastojku sulforafanu, koji eliminiše helikobakter pilori i ujedno brani gastrointestinalni trakt od refluksa (vraćanja) kiseline.
Sadrži i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida.

Da sok od kupusa zaista pomaže u lečenju čira pokazao je eksperiment prof dr Garneta Čejnija sa Stanfordskog medicinskog fakulteta u SAD. On je utvrdio da je 2,5 decilitra soka od kupusa dnevno umanjuje bol i leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu brže i efikasnije od standardnih tretmana. Od 55 pacijenata koji su u tom eksperimentu pili sok od kupusa 95% se osećalo se bolje već za dva do pet dana.

Naribajte pola kilograma kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji. Nakon toga procedite. Uvek pijte sveže pripremljen sok.
U svrhu lečenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, pola sata pre obroka.

Sok od kupusa može se upotrebiti i za spoljnu negu kose. On će je učiniti jačom, sprečiti njeno ispadanje i podstaći rast.

Oblozi od kupusa

Oblozi od kupusa staro su narodno sredstvo za lečenje različitih tegoba. Pomažu kod opekotina, ekcema i akni, čireva, bubuljica i osipa, otoka i promrzlina, hemoroida, reume i išijasa, migrene, bubrežnih kolika.
Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, pa se često koristi kod problematičnih rana koje sporo zaceljuju. Uklonite sa lista kupusa sredinu i žile. Stavite listove u više slojeva na obolelo mesto i lagano povežite sve slojeve da čvrsto stoje na mestu. Oblog menjajte tri puta dnevno.
Kod gnojnih i teško zaceljujućih rana, tokom promene obloga dezinfikujte ranu. Kod težih oboljenja, istovremeno sprovodite i unutrašnje lečenje kupusovim sokom.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.