Kamen u bubregu – simptomi

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je česta bolest današnjice, uglavnom zbog nezdravog načina života i još nezdravije ishrane. Ipak, ako se primenjuju zdrave životne navike, kamen, odnosno pesak u bubregu se lako može izbeći.

Kamen u bubregu – simptomi

Simptomi kamena u bubregu se mogu manifestovati na više načina. Najčešće se javljaju izuzetno oštri bolovi, i to u leđima, bokovima, karlici, testisima i preponama. Jedan od simproma peska u bubregu je i krvarenje koje pacijent ima prilikom mokrenja. Javlja se i bol tokom samog uriniranja.

Pesak u bubregu prate i neki drugi simptomi, poput: mučnine, povraćanja, visoke temperature i mokrenja koje se ne može kontrolisati.

Kada govorimo o simptomima peska u bubregu, kod žena i muškaraca nema neke velike razlike. I simptomi i bolovi i lečenje su u suštini isti kod oba pola. Ipak, dobro je pomenuti, da kod muškaraca postoji veći rizik od nastanka ove bolesti.

Naučnici kažu da i mesto gde živimo utiče na rizik od pojave peska u bubregu. Navodno, osobe koje žive u toplijim krajevima, često su izložene dehidrataciji, pa je kod njih veća verovatnoća da će oboleti od ove bolesti. Važna je i voda koju stanovnici piju. Naravno, ako je voda teška i ako sadrži mnogo kamenca, javlja se opasnost od nastanka kamena u bubregu.

Lečenje kamena u bubregu

Čajevi su jako popularni za izbacivanje peska iz bubrega. Uglavnom postoje mešavine koje se pripremaju i piju prema određenom uputstvu.

Kada govorimo o biljkama koje pomažu lečenje kamena u bubregu, dobar je rastavić, mirođija, breza, šipurak, kleka, koren maslačka i drugo. Mešavine čajeva za izbacivanje peska iz bubrega, uglavnom sadrže neke od ovih biljaka, a neke se mogu i samostalno koristiti za čaj.

Potrebno je smanjiti proteinsku ishranu, ponajviše meso. Uloga bubrega jeste da pročisti određene sastojke koje smo uneli u naš organizam kroz ishranu, a proteini se teško pročišćavaju. Otpad iz proteina se taloži u bubrezima, što kasnije može prouzrokovati pesak. Zato smanjite unos svake vrste mesa.

Umesto šećera koristite priodne zaslađivače, kao što su med ili stevia. Slatkiši usporavaju funkciju bubrega.

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *