Posledice dužeg sedenja

Posledice dužeg sedenja

Mnogi provode sate i sate sedeći za radnim stolom, da bi nakon dolaska kući stolicu zamenili foteljom ili trosedom ispred TV-a. To u velikoj meri utiče na zdravlje, upozoravaju naučnici, a evo šta se dešava sa vašim telom ako mnogo vremena provodite sedeći:

Porozne vene

Otoci oko skočnih zglobova nisu samo ružni, već su i znak da treba da ustanete. Ako se krv ne pumpa u noge i posle kretanja brže odlazi nazad u srce, dobija se visok pritisak u venama listova i stopala. Tada njihovi zidovi postaju propustljiviji i tečnost se nakuplja u okolnom tkivu.

To se odnosi i na mršave ljude. Tokom vremena, ovaj problem dovodi od tamnih mrlja i očvrsnuća kože, infekcija, pa čak i rana (ulceracija). Povećava se i rizik od stvaranja tromba u dubokim venama nogu, koji se povećava sa godinama starosti. Zbog toga mrdajte prstićima, ustanite i prošetajte svakih 20 minuta.

Povišen nivo šećera u krvi

Dugo sedenje može uzrokovati otpornost na insulin, preteču dijabetesa tip 2. Kada se ne krećete, vaši mišići postaju manje adaptirani na uzimanje glukoze iz krvotoka i više insulin-rezistentni. Čak i samo stajanje korisno je za uspostavljanje odgovora na insulin, jer se tada angažuju posturalni mišići (stomačni, leđni i butni).

Lenja creva

Slaba pokretljivost može stvoriti konstipaciju – zatvor, pa je poželjno da tokom dana sedite što manje. Kada sedimo, usporene su kontrakcije creva koje guraju sadržaj koji prolazi kroz njih, on postaje suvlji, a stolica čvršća. To se događa već 24 sata nakon dugog sedenja ili ležanja. Mada vežbanje ne može da izleči zatvor, ako koristite stepenice tokom dana, smanjujete rizik da se „zaglavite“ u WC-u. Sedeći način života dovodi i do povećanja kiseline u želucu. Kada se ne krećete dovoljno posle jela, hrana se sporije vari, duže zadržava u želucu i kiselina može da se vraća na usta. Da biste izbegli žgaravicu, izbegavajute da pijete uz jelo i prošetajte se posle ručka.

Glavobolja

Kada ste savijeni nad radnim stolom, morate da savijete vrat unazad kako biste videli ekran. Ovaj položaj ima efekta na nerve u vratu, koji mogu da vam zadaju glavobolju. Nervi čela i lica povezani su sa nervima u vratu, pa utiču jedni na druge. Sedenje sa pognutim ramenima utiče i na stvaranje bola u zglobu ramena. Sedite uspravno, sa zadnjicom i leđima priljubljenim uz naslon stolice, da biste angažovali stomačne i karlične mišiće. Ustanite na svakih sat vremena i sastavite prste na rukama iza leđa.