Kako protiv niskog krvnog pritiska

Kako protiv niskog krvnog pritiska

Kao i povišen, tako i nizak krvni pritisak može biti jako neugodan jer izaziva neprijatne tegobe: umor, pospanost, iscrpljenost, glavobolju i pad koncentracije. Evo kako da ih se rešite i poboljšate kvalitet života.

Uzimajte 5 manjih obroka dnevno

Uzimajte redovne, ali manje obroke (tri glavna i dve užine). Osobe koje imaju nizak krvni pritisak bi trebalo da jedu namirnice koje su bogate magnezijumom i kalijumom. Zbog toga se preporučuju banane, semenke suncokreta, riba, živinsko meso, mahunarke sušeno voće, orasi i morski plodovi.

Unosite dovoljno tečnosti

Veoma je važno da tokom dana pijete dosta tečnosti. Uz to, možete da pijete i blage voćne sokove i čajeve. Limunada je veoma korisna, a kafa naglo podiže pritisak ali se relativno brzo posle konzumiranja pritisak vrati na prvobitnu vrednost. Zbog toga ne bi trebalo da kafa bude jedino sredstvo u borbi protiv niskog krvnog pritiska ili hipotenzije.

Alkohol je zabranjen

Alkohol podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i ometa rad centra za ravnotežu u mozgu. Osobe sa niskim krvnim pritiskom bi trebalo da ga izbegavaju.

Slano je dozvoljeno

Dnevno unesite 5-6g soli. Slana jela mogu učiniti da se osećate bolje.

Kretanje doprinosi povećaju krvnog pritiska

Šetnja, vožnja bicikla, brzo hodanje, boravak na svežem vazduhu doprinose povećanju krvnog pritiska. Uz pomoć fizičke aktivnosti rešićete se svih tegoba.

San

Obezbedite sebi i dovoljno sna kako biste funkcionisali i održavali normalan životni tonus organizma. Vaše potrebe za snom veće su nego kod ostalih, pa bi trebalo da spavate barem devet sati.

ŽENE SU UGROŽENIJE

Od niskog krvnog pritiska češće pate žene nego muškarci. Najugroženije su žene srednjih godina, u četvrtoj i petoj deceniji života, i to one koje se bave intelektualnim radom. Hipotenzija kod žena može da poremeti menstrualni ciklus, dok se kod muškaraca ponekad događa pad potencije.